Χανιά

chania chania chania chania greece guide
Κρητη

Χανιά Κρήτη

Χανιά κρητηΤα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Η πόλη είναι μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό διατηρεί την παλιά, παραδοσιακή ατμόσφαιρα της Κρήτης με πολλές υπενθυμίσεις της ιστορίας της, δίνοντας μια μοναδική γοητεία. Το παλαιότερο τμήμα της πόλης χτίστηκε πάνω στα ερείπια της Μινωικής Κυδωνίας, και περιβάλλεται από τείχη που χρονολογούνται από τα βυζαντινά και ενετικά χρόνια. Οι Μινωίτες έχουν αφήσει πίσω μεγαλόπρεπους τάφους, καθώς και πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα. Με αφορμή τις κατοχικές δυνάμεις, τους Ενετούς και τους Τούρκους, η πόλη των Χανίων ήταν πολυ-πολιτισμική με ανθρώπους από διαφορετικές θρησκείες, έθνη και κουλτούρες να συνυπάρχουν..
Σήμερα, υπάρχουν πλήρεις περιοχές από την Ενετική περίοδο, η οποία είναι ακόμα άθικτες, καθώς και καλοδιατηρημένες εβραϊκές και τουρκική περιοχές. Στην είσοδο του λιμανιού είναι το φρούριο του Φιρκά, που χτίστηκε το 1629 για να προστατεύσει την είσοδο προς το λιμάνι και το όνομά του προέρχεται από τους τουρκική Φιρκά που σημαίνει στρατώνες.
Χανιά ΦιρκάΕδώ ότι υψώθηκε το 1913 η ελληνική σημαία μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το φρούριο σήμερα στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο και ένα θερινό θέατρο. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ένας ενετικός φάρος που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Το λιμάνι χρονολογείται από την ίδια εποχή της Ενετοκρατίας και είναι ένα ευχάριστο μέρος για να περπατήσετε.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στεγάζεται στη μεγάλη ενετική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και εκθέματα περιλαμβάνουν ευρήματα από όλη την Κρήτη. Ένα χαρακτηριστικό της περιοχής του λιμανιού είναι το Τζαμί των Γενιτσάρων που χτίστηκε το 1645 κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΑΞΙΟΘΕΤΑ

Ακολουθώντας τα τείχη της πόλης σας δίνετε η δυνατότητα να περιηγηθείτε σε μικρά σοκάκια και ωραία πέτρινα βενετσιάνικα σπίτια με οικόσημα και ξύλινα μπαλκόνια. Στο κάτω μέρος της οδού Μόσχων, που δεν απέχει πολύ από το Ναυτικό Μουσείο, είναι η κομψή τοξωτή πύλη Ρενιέρη, η οποία είναι ένα πέρασμα που οδηγεί στο όμορφο αβαείο Ρενιέρη, ένα ιδιωτικό παρεκκλήσι που ανήκε σε έναν Ενετό άρχοντα.

Χανιά ΤριμάρτυρηΣε κοντινή απόσταση είναι ο καθεδρικός ναός των Χανίων, Τριμάρτυρη, αφιερωμένο στην Παναγία πολιούχος των Χανίων. Η ημερομηνία της κατασκευής του δεν είναι γνωστή, αν και τα αρχεία δείχνουν ότι ήταν στην πόλη κατά τη διάρκεια της ενετικής περιόδου. Είχε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, όταν μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο, μόνο για να μετατραπεί ξανά σε εκκλησία, όταν ο γιος του πασά έπεσε σε ένα πηγάδι και μετά από παρακλήσεις του στην Παναγία σώθηκε, πρόσφερε την εκκλησία πίσω στους Χριστιανούς των Χανίων.

Χανιά αγοράΗ μεγάλη σκεπαστή αγορά των Χανίων άνοιξε το 1913, ως μέρος των εορτασμών Ενοποίησης. Ήταν το πρότυπο της αγοράς της Μασσαλίας και είναι ένα υπέροχο κτίριο, που στεγάζει περίπου 76 καταστήματα και καφετέριες. Με την αύξηση του τουρισμού μερικά από τα καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν μετατραπεί από τους ιδιοκτήτες τους σε καταστήματα πώλησης τουριστικών σουβενίρ, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή κίνηση και η φασαρία της αγοράς για να ανάψει το ενδιαφέρον σας. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο, και πολλά πράγματα είναι φθηνότερα στην αγορά σε σχέση με τα τοπικά καταστήματα, και το φαγητό στα εστιατόρια είναι νόστιμο και σε καλή τιμή.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρκετά τουρκικά λουτρά, χαμάμ, κατασκευάστηκαν στην πόλη. Δύο από αυτά τα όμορφα θολωτά κτίσματα παραμένουν και μπορεί να τα δει κανείς στην Παλιά Πόλη.

Κοντά στα νότια της πόλης βρίσκεται το μοναστήρι του Χρυσοπηγής. Ιδρύθηκε το 1600 και περιβάλλεται από ένα τείχος. Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχει υποστεί περιόδους υφέσεων και παρακμής με επιθέσεις τόσο από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και, στη συνέχεια, πάλι, από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό μουσείο:
Εκτίθενται σημαντικά ευρήματα μινωικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου από τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού. Το μουσείο Στεγάζεται στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου.

Ιστορικό Μουσείο:
Εκτίθενται ιστορικά κειμήλια και επιπλέον αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Το μουσείο περιλαμΒάνει και ιστορικό αρχείο με σπάνια έντυπα, φωτογραφικό υλικό και βιβλία. Μία
αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Ελευθέριο Βενιζέλο (οδός Σφακιανάκη 20, τηλ. 2821052606).

Λαογραφικό Μουσείο:
Συλλογή από αντικείμενα λαϊκής τέχνης και σκεύη (τηλ. 2821044418).

Ναυτικό Μουσείο:
Εκθέματα που αφορούν τη ναυτική ζωή της περιοχής.Στεγάζεται στο φρούριο "Φιρκάς.

Χημικό Μουσείο:
Χώρος που εκτίθενται με πρωτοτυπία αντικείμενα που αφορούν ένα χημικό εργαστήριο.

Δημοτική Πινακοθήκη:
Χώρος για εκθέσεις ζωγραφικής. Στεγάζεται στο Δημοτικό Μέγαρο και περιλαμβάνει μία μικρή μόνιμη έκθεση.

ΦΑΓΗΤΟ

Γευθείτε στα ταβερνάκια της πόλης και των χωριών μοναδικές Κρητικές νοστιμιές. Μερικές απ αυτές: Χοχλιοί (σαλιγκάρια, συνήθως γιαχνί με πατάτες ή ρύζι). Φτιάχνουν και χοχλιούς "μπουμπουριστούς", δηλαδή τηγανισμένους, αφού αλευρωθούν, και σβησμένους με ξύδι. Ακόμα καλιτσούνια (τυροπιτάκια με μυζήθρα ή ανθότυρο, τηγανισμένα), "ατάκα" (λιχουδιά που τρώγεται με ψωμί και τη φτιάχνουν αφού τηγανίσουν το κατάλληλα επεξεργασμένο καϊμάκι του γάλακτος με αλεύρι). Δοκιμάστε επίσης "μπουρέκι" (φαγητό με κολοκύθια, πατάτες και μυζήθρα), "σφακιανή τούρτα" (πίτα με κατσίκι και μυζήθρα), "ντάκο" (κριθαρένιο παξιμάδι με ελαιόλαδο, τριμμένη ντομάτα και μυζήθρα), κουνέλι στιφάδο. Αν έχετε την ευκαιρία να Βρεθείτε σε κρητικό γάμο, εκτός από το γνήσιο κρητικό γλέντι, θα έχετε την ευκαιρία ν' απολαύσετε Βραστό κρέας, πεντανόστιμο πιλάφι και τα παραδοσιακά γλυκά ξεροτήγανα, κρασί και τσικουδιά. Φεύγοντας από τα Χανιά, αγοράστε λάδι, κρασί, τσικουδιά, γραβιέρα, μέλι, παξιμάδια, μυζήθρα, ανθότυρο, σταφίδες, δίκταμο. Ακόμα είδη λαϊκής τέχνης (υφαντά, κεντήματα, κεραμικά, μαχαίρια, σαρίκια). Επισκεφθείτε τα στιβανάδικα, στο κέντρο των Χανίων και αγοράστε δερμάτινα είδη.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Στις περιοχές Σούδα, Νέα Χώρα, Χαλέπα, Περιβόλια, Μουρνιές, Καλαμάκι, Δαράτσο, Γαλατά, Αγιά, Αγία Μαρίνα θα πάτε με αστικά λεωφορεία. Αντίθετα, λεωφορεία του ΚΤΕΛ οδηγούν στις εξής περιοχές: Ακρωτήρι ,  Καλαθά, Σταυρό, Πλατανιά, Κολυμπάρι, Καστέλι, Πλάτανο, Σφηνάρι, Σταλό, Αγία Μαρίνα, Πλατανιά, Μάλεμε, Δροπανιά, Τοπόλια, Ελος, Βάθη, Ταυρωνίτη, Βουκολιές, Κακόπετρο, Κάντανο -Παλαιόχωρα, Αλικιανό, Σέμπρωνα, Αγία Ειρήνη, Σούγια, Φουρνέ, Λάκκους, Ομαλό, Βάμο, Κουρνά, Ασή Γωνιά, Βρύσες, Ασκύφου, φαράγγι Νίμπρου, Σφακιά. Με λεωφορείο θα πάτε επίσης στα υπέροχα παραθαλάσσια μέρη Ελαφονήσι και Φαλάσαρνα. Πλοιάρια συνδέουν τα Σφακιά με την Αγία Ρούμελη, τη Σούγια και την Παλαιόχωρα, ενώ εκδρομές οργανώνονται προς τα μικρά γειτονικά νησιά

 

παλια πολη χανιων