ellada

Σαλαμίνα : πληροφορίες, αξιοθέατα, παραλίες

salaminaΗ Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί του Αργοσαρωνικού και το πλησιέστερο στην Αττική. αυτό μπορεί να είναι καλό για κάποιους και κακό για άλλους, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την άποψή σας. Πολλοί θεωρούν τη Σαλαμίνα ως προάστιο της Αθήνας γιατί πράγματι, έχει τα βασικά χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πόλης, όπως όλες τις ανέσεις που θα θέλατε (καλό δίκτυο συγκοινωνιών, πολλά εστιατόρια, ψώνια και επιλογές διασκέδασης σε λογικές τιμές, κ.λπ.).

Αν και είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο, παραμένει δημοφιλής ως ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα (υπάρχουν συχνές ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και πολυάριθμοι μετακινούμενοι προς την ελληνική πρωτεύουσα). Η Σαλαμίνα ήταν διάσημη από την αρχαιότητα, λόγω της κρίσιμης ναυμαχίας που έγινε εδώ το 480 π.Χ. μεταξύ Ελλήνων και Περσών. Σήμερα, μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν ικανοποιητικό αριθμό αξιοθέατων (αρχαιολογικών, ιστορικών και πολιτιστικών), συμπεριλαμβανομένων τόπων που συνδέονται με εξέχουσες ελληνικές προσωπικότητες όπως ο αρχαίος ποιητής Ευριπίδης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης) και ο σύγχρονος ποιητής Άγγελος Σικελιανός.

Είναι επίσης το πιο πυκνοκατοικημένο νησί του Αργοσαρωνικού και διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Υπάρχουν περίπου 40 χιλιάδες άνθρωποι που ζουν εδώ όλο το χρόνο (οι περισσότεροι ζουν στα χωριά και τις πόλεις απλωμένα σε όλο το νησί, ενώ δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές).

Η Σαλαμίνα έχει 24 ώρες συνδέσεις 7 ημέρες την εβδομάδα με την Αττική. Υπάρχουν πλοία που σας μεταφέρουν από τον Πειραιά στα Παλούκια κάθε 30 λεπτά (το ταξίδι διαρκεί περίπου 40 λεπτά), από το Πέραμα στα Παλούκια κάθε 15 λεπτά, από το Νέο Πέραμα στη Φανερωμένη κάθε 30 λεπτά.

Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται τη Σαλαμίνα είναι στην πραγματικότητα Έλληνες, όντας μάλιστα τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας που είναι συχνά γεμάτοι από κόσμο που έρχεται εδώ από την Αθήνα για να περάσει ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο. Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε αυτό το νησί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα πολύ μοναδικό νησί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορείτε να βρείτε σε κανένα άλλο νησί.

Τα περισσότερα από τα καταλύματα που μπορείτε να βρείτε σε όλο το νησί είναι διαμερίσματα και σπίτια που νοικιάζονται τακτικά σε τουρίστες, ενώ δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία ή μεγαλύτερες κατασκευές. Αν θέλετε να επισκεφτείτε τις παραλίες του νησιού, θα πρέπει να πάτε στο νότιο τμήμα του νησιού όπου οι παραλίες είναι πολύ πιο καθαρές και περιβάλλονται από κρυστάλλινα νερά. Οι πιο δημοφιλείς παραλίες είναι τα Σελίνια, τα Κανάκια, η Φανερωμένη, το Σατερλί και η Κακή Βίγλα.

 

Ιστορική αναδρομή

Τα πρώτα σημάδια κατοίκησης στο νησί χρονολογούνται στη νεολιθική περίοδο (γύρω στο 6000 π.Χ.). Το νησί άκμασε κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (περίπου 1600-1100 π.Χ.), και αναφέρεται στα έργα του Ομήρου ως το βασίλειο του Αίαντα.

Το νησί ήταν σημαντικό μέρος της Αρχαίας Ελλάδας, ιδιαίτερα κατά τους Κλασικούς χρόνους. Είναι πιο διάσημο ως ο τόπος της μάχης της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων. Αυτή η ναυμαχία είδε μια συμμαχία ελληνικών πόλεων-κρατών με επικεφαλής την Αθήνα να νικήσει την Περσική Αυτοκρατορία, στρέφοντας την παλίρροια του πολέμου προς όφελος των Ελλήνων. Η νίκη στη Σαλαμίνα ήταν καθοριστική και σηματοδότησε την αρχή της ελληνικής πολιτικής και πολιτιστικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο.

Η Σαλαμίνα, όπως και μεγάλο μέρος της Ελλάδας, έγινε μέρος της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας, έπεσε για λίγο στον έλεγχο της Λατινικής Αυτοκρατορίας, αλλά ανακαταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς τον 13ο αιώνα.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, το νησί πέρασε υπό Οθωμανική κυριαρχία. Υπήρξε μια σύντομη περίοδος ελέγχου των Βενετών τον 17ο αιώνα πριν επιστρέψει στα χέρια των Οθωμανών.

Σύγχρονη Ιστορία

Η Σαλαμίνα ήταν μέρος της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1830) και ενσωματώθηκε στο νέο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκε από γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις.

Το νησί αποτελεί πλέον τμήμα της περιφερειακής ενότητας Νήσων στην περιφέρεια Αττικής και είναι η έδρα της Ελληνικής Ναυτικής Ακαδημίας, ενισχύοντας περαιτέρω τη ναυτική της κληρονομιά.

Πολιτιστική σημασία

Η Σαλαμίνα είναι επίσης σημαντική στην ελληνική μυθολογία. Λέγεται ότι είναι η γενέτειρα του Άγιαξ και του Ευριπίδη, διάσημου θεατρικού συγγραφέα της αρχαίας Αθήνας. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης μπορούν ακόμα να εξερευνηθούν, και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού παρουσιάζει αντικείμενα από διάφορες περιόδους της ιστορίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό πλαίσιο που παρέχεται εδώ είναι ευρύ και η ιστορία του νησιού της Σαλαμίνας είναι πολύπλοκη, με πολλές αλλαγές στην εξουσία και πολιτιστικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των χιλιετιών. Για μια πιο λεπτομερή μελέτη, προτείνω να συμβουλευτείτε ακαδημαϊκά ιστορικά κείμενα ή να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Παραλίες της Σαλαμίνας

Όλες οι παραλίες της Σαλαμίνης είναι σχεδόν άγνωστες στους διεθνείς τουρίστες που επισκέπτονται τα άλλα νησιά, ενώ είναι πολύ γνωστές μεταξύ των Ελλήνων τουριστών που έρχονται από την Αθήνα χάρη στα πολλά πλοία που συνδέουν το νησί με την πρωτεύουσα.

Οι περισσότερες παραλίες της Σαλαμίνας είναι εύκολα προσβάσιμες με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή με βάρκα. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθείτε τις ακτές του νησιού με μια περιήγηση με σκάφος. Η νότια ακτή της Σαλαμίνας περιλαμβάνει παραλίες όπως Κανάκια, Πυργιακόνι, Λαμπράνο, Σατερλί, Κολώνες, Περιστέρια, Κύριζα, Λυμνιώνα,

Στη βορειοδυτική ακτή θα βρείτε την Ψιλή Άμμο, το Στενό Φανερωμένης, το Ρέστη, την Ηλιακτή, τον Άγιο Γιώργο και τις παραλίες στα Βασιλικά. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι αμμώδεις εκτός από μερικές που είναι καλυμμένες με βράχια και βότσαλα.

Σελήνια

Η παραλία στα Σελήνια είναι μια όμορφη αμμώδης παραλία που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Σαλαμίνας. Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ειδικά για τους Αθηναίους, καθώς απέχει μόνο μια μικρή απόσταση με το πλοίο από τον Πειραιά. Η παραλία είναι καλά εξοπλισμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από ταβέρνες και καφέ σε κοντινή απόσταση, όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και ποτά.

Αιάντειο (Μούλκι).

Μια μεγάλη αμμώδης παραλία που είναι εξοπλισμένη με οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ένας τουρίστας. Υπάρχουν επίσης πολλά κέντρα όπου μπορείτε να νοικιάσετε τον εξοπλισμό για την εξάσκηση των θαλάσσιων σπορ. Κοντά στην παραλία υπάρχουν επίσης πολλές εξοχικές κατοικίες που μπορούν να ενοικιαστούν.

Κανάκια

Μια μεγάλη παραλία με βότσαλο με τιρκουάζ νερά που περιβάλλεται από μια πλούσια βλάστηση που εγγυάται άφθονη σκιά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Υπάρχει επίσης ένα εντυπωσιακό μικροσκοπικό νησάκι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην παραλία εκτός από ένα μικρό λιμάνι στην πλευρά της παραλίας όπου πολλοί ψαράδες και τουρίστες αγκυροβολούν τις βάρκες τους.

Κολώνες

Όπως όλες οι άλλες παραλίες του νησιού και αυτή έχει μια υπέροχη θάλασσα. Η ακτή καλύπτεται από ένα μείγμα από βότσαλα και άμμο που περιβάλλεται από ένα δάσος μηλίτη που προσφέρει κάποια χρήσιμη σκιά κατά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

Περιστέρια

Μια παραλία με βότσαλο με κρυστάλλινα νερά. Είναι πολύ καλά εξοπλισμένο με οτιδήποτε χρειαστείτε όπως μαγαζιά, ομπρέλες παραλίας, ξαπλώστρες και ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμο παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Η Περιστέρια είναι μέρος του κοντινού χωριού από όπου πήρε το όνομά της η παραλία και έχει μια υπέροχη γαλάζια θάλασσα που έχει σχεδόν ένα γυάλινο αποτέλεσμα χάρη στο ότι τα νερά είναι τόσο καθαρά. Περιβάλλεται από έναν όμορφο κόλπο και τα νερά είναι συνήθως πολύ ζεστά.

Ηλιακτή

Θεωρείται από πολλούς η ωραιότερη παραλία του νησιού, έχει ανοιχτόχρωμα βότσαλα ανακατεμένα με λευκή άμμο στην ακτή. Η θάλασσα έχει ένα όμορφο τιρκουάζ χρώμα που θα σας αφήσει άφωνους. Η παραλία, όπως και πολλές άλλες στο νησί, περιβάλλεται από μια καταπράσινη και πλούσια βλάστηση.

Παραλία Βασιλικά

Αυτό είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος του νησιού και χάρη στους πολλούς νέους που μαζεύονται εδώ κάθε βράδυ για να απολαύσουν την τυπική ελληνική νυχτερινή ζωή. Η θάλασσα είναι εκπληκτική με τα κρυστάλλινα νερά της και τη βοτσαλωτή παραλία, αλλά σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο μέρος αν ψάχνετε για έναν ήσυχο και χαλαρωτικό προορισμό. Εκεί βρίσκεται και το υπέροχο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων.

Ψιλή Άμμος

Μια εντυπωσιακή παραλία καλυμμένη με ψιλή λευκή άμμο με υπέροχα και ρηχά κρυστάλλινα νερά που περιβάλλεται από δάση μηλίτη. Αν ψάχνετε κάπου να φάτε καλό φαγητό, υπάρχει επίσης μια μικρή ταβέρνα όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε νόστιμα φρέσκα ψάρια, ψητό κρέας και άλλες παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές.

Σατερλί

Αυτή η μικρή παραλία είναι καλυμμένη με σκούρα βότσαλα και διαθέτει μια γραφική ταβέρνα από την οποία μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα στη θάλασσα δοκιμάζοντας λίγο ούζο και φρέσκο ψάρι.

Τι να κάνετε στη Σαλαμίνα

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να διαλέξετε στη Σαλαμίνα. Το νησί δίνει στους τουρίστες την ευκαιρία να θαυμάσουν την υπέροχη φύση, τις απομονωμένες παραλίες και τα πολλά λιμάνια που απλώνονται σε όλο το νησί. Από τα λιμάνια πραγματοποιούνται καθημερινές εκδρομές που επισκέπτονται τα κατοικημένα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η Σαλαμίνα διαθέτει πολλά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Ναυτικό Μουσείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή αντικειμένων από το αρχαίο παρελθόν του νησιού, ενώ το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης παρουσιάζει παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και αντικείμενα. Το Ναυτικό Μουσείο αφηγείται την ιστορία της ναυτικής ιστορίας της Σαλαμίνας.

Μονή Φανερωμένης

Πρόκειται για το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Σαλαμίνας. Το μοναστήρι είναι μια βασιλική με 3 τρούλους και έναν κεντρικό τρούλο. Χτισμένο το πρώτο μισό του XVIII ανακαινίστηκε πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια και είναι ίσως το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο του νησιού. Υπάρχει επίσης μια βυζαντινή εκκλησία για να δείτε.

Θέατρο Ευριπίδη

Το νησί της Σαλαμίνας είναι η γενέτειρα ενός σημαντικού Έλληνα θεατρικού συγγραφέα: του Ευριπίδη. Στο νησί υπάρχει ναός αφιερωμένος σε αυτόν εκτός από πολλά σπήλαια που πήραν το όνομά τους από τον διάσημο θεατρικό συγγραφέα και μελετώνται μέχρι και σήμερα

Σπηλιά του Ευριπίδη

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας που βρίσκεται κοντά στο χωριό Περιστέρια. Μια στενή σπηλιά με 10 τρύπες βάθους πάνω από 47 μέτρα. Σύμφωνα με την παράδοση ο Ευριπίτης γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ. ανήμερα της μεγάλης μάχης της Σαλαμίνας.

Ο μύθος λέει ότι όλα του τα έργα γράφτηκαν στις σπηλιές του νησιού. Ορισμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα βρέθηκαν στο σπήλαιο και μερικά από αυτά περιλαμβάνουν αγάλματα, κεραμικά, κοσμήματα και τάφους.

Εκδρομές με σκάφος και θαλάσσια σπορ

Μπορείτε επίσης να πάρετε μέρος σε μια εκδρομή με πλοίο στα νησιά του Αργοσαρωνικού ή προς τις ακτές της ηπείρου. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται συνήθως ένα γεύμα.

Πως θα μετακινηθείτε

Οι δρόμοι στο νησί είναι ευτυχώς σε καλή κατάσταση. Για αυτό το λόγο η μετακίνηση στο νησί δεν θα είναι πρόβλημα. Στο νησί υπάρχει επίσης μια αποτελεσματική τοπική λεωφορειακή γραμμή. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε να νοικιάσετε ένα όχημα ή να πάρετε ταξί. Οι τιμές για ενοικίαση αυτοκινήτου στη Σαλαμίνα κυμαίνονται από 30,00 €/ημέρα κατά τη χαμηλή περίοδο και 40,00 €/ημέρα κατά την υψηλή περίοδο. Αν θέλετε να νοικιάσετε μηχανάκι στη Σαλαμίνα, οι τιμές κυμαίνονται από 15,00 €/ημέρα κατά τη χαμηλή περίοδο εως 20,00 €/ημέρα κατά την υψηλή περίοδο.