Παραλίες στη Μύκονο

μυκονος παραλιεςΗ Μύκονος έχει ίσως το πιο διάσημες παραλίες στην Ελλάδα. Παραλίες για όλες της γεύσεις, κοσμοπολίτικες παραλίες, οικογενειακές παραλίες, παραλίες για γυμνιστές και γκέυ, απόμακρες , ακόμη και παραλίες στην πόλη, όλες με χρυση άμμο, ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, μπαρ και εστιατόρια.

Η Μύκονος έχει πολλές παραλίες για όλα τα γούστα. Γυμνιστές και μή, οικογένειες με παιδιά και όσοι αναζητούν μια ανάπαυλα από την τρέλα της Μυκόνου θα μπορέσουν όλοι να βρουν μια παραλία που να ταιριάζει στον τύπο τους.

Οι πιο δημοφιλείς τουριστικές παραλίες βρίσκονται κατά μήκος του νότιου τμήματος του νησιού. Οι δύο πιο διάσημες είναι αυτές του Paradise και Super Paradise οι οποίες είναι όμορφες, γεμάτες και προσαρμοσμένες για νεανικό στυλ και κλάμπινγκ.

Το σκηνικό είναι πραγματικά παραδεισένιο, αλλά μην έρθετε εδώ για ένα ήσυχο οικογενειακό πικνίκ, η μουσική ακούγεται από τεράστια δυνατά ηχεία και κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου το πάρτι στην παραλία συνεχίζεται συχνά όλο το εικοσιτετράωρο.

Και οι δύο παραλίες είναι φιλικές για γυμνιστές. Το Super Paradise είναι το λιγότερο γεμάτο από τα δύο τη μέρα με δυνατή μουσική και χορό να κυριαρχούν στην αριστερή πλευρά την υψηλή σεζόν, ενώ το άλλο άκρο είναι κυρίως για γυμνιστές και γκέι.

Μπορείτε να φτάσετε σε αυτό το τμήμα της ακτογραμμής με λεωφορείο από το νότιο σταθμό λεωφορείων στη Χώρα της Μυκόνου. Τα καΐκια πάνε από παραλία σε παραλία κατά τους μήνες της υψηλής περιόδου από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

μυκονος σουπερ παρανταιςΣε ένα σύντομο ταξίδι βορειοανατολικά κατά μήκος της ακτής από το Super Paradise θα βρείτε τον υπέροχο απάνεμο όρμο του Αγράρι και στα ανατολικά του βρίσκεται η παραλία Ελιά, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες του νησιού. Είναι μια όμορφη παραλία, αλλά είναι σχεδόν τόσο ξέφρενη όσο η παραλία Paradise.

Η Ελιά είναι το τελευταίο βασικό σημείο στάσης για τα καΐκια, αλλά πιο ανατολικά υπάρχουν άλλες τέσσερις παραλίες, Καλό Λιβάδι, Καλαφάτης,  Αγία Άννα και Λιά. Τα δύο τελευταία έχουν πολύ λιγότερο κόσμο από τους γείτονές τους στα δυτικά.

Οι οικογενειακές παραλίες βρίσκονται δυτικά του Paradise – αυτές περιλαμβάνουν τον Ορνό, περίπου 2,5 χιλιόμετρα νότια της Χώρας της Μυκόνου, τον Πλατύ Γιαλό που αποτελεί καλή βάση για να εξερευνήσετε τις πιο απομακρυσμένες παραλίες μέσω της υπηρεσίας καΐκι και την Ψαρού που είναι καλή για θαλάσσια σπορ.

Εδώ μπορείτε να κάνετε θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα και να νοικιάσετε εξοπλισμό κατάδυσης (πράγμα ασυνήθιστο στα ελληνικά νησιά όπου οι καταδύσεις ελέγχονται αυστηρά για να αποφευχθεί η λεηλασία των υποβρύχιων αρχαιολογικών θησαυρών. Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα βρείτε την παραλία της Φτελιάς ισως η πιο ησυχη παραλία της Μυκόνου.

Η παραλία Ελιά είναι μια από τις μεγαλύτερες της Μυκόνου, πολύ δημοφιλής παραλία στα νοτιοανατολικά του νησιού, όπως και οι άλλες παραλίες της νότιας ακτής είναι αμμώδης και αρκετά μεγάλη. Θα βρείτε εστιατόρια, μπαρς (το μπαρ Ελιά), θαλάσσια σπορ και ξενοδοχεία. Τέλος στην πόλη υπάρχει πάντα η παραλία στα βορειοανατολικά της Ακτής Καμπάνη μπροστά απο το Ρεμέτζο και πιο βόρεια η παραλία του Αγ. Στέφανο.

Η νοτιοανατολική ακτή είναι η κύρια παραλιακή λωρίδα του νησιού της Μυκόνου με μια σειρά από αμμώδεις κόλπους που συνδέονται με ένα μακρύ παραλιακό μονοπάτι. Πολλοί επισκέπτες θα πάρουν ένα λεωφορείο ή ταξί για την παραλία στον Πλατύ Γιαλό και στη συνέχεια θα ανέβουν σε ένα θαλάσσιο ταξί ή απλώς θα περπατήσουν στο γκρεμό που, την υψηλή περίοδο, μοιάζει να καλύπτεται από μια μεγάλη στρατιά από μυρμήγκια. Οι παραλίες εδώ τείνουν να είναι μεγάλες, ευθείες με χρυσή άμμο.

Η παραλία της Ψαρούς

paralia-psarouΑυτή η τρέντυ παραλία είναι δημοφιλής  μεταξύ των Ελλήνων και ξένων nouveau riche και άλλων εδώδιμων celebrities .  Είναι όμορφη και αμμώδης και προστατευόμενη απο τα μελτέμια, ξύλινος διάδρομος για να μην καίγονται τα ποδια σας στην ζεστη αμμο, ομπρέλες και εξαιρετικά άνετες ξαπλώστρες, που παρέχονται από τα δύο εστιατόρια στην παραλία.

Σε όλο τον κόλπο υπάρχουν μικρής κλίμακας ξενοδοχεία και διαμερίσματα όλα με υπέροχη θέα προς την θάλλασσα.

Η ατμόσφαιρα της παραλίας και των εστιατόριων είναι άνετη κομψη, ιδιαίτερα γοητευτική ειναι η εικόνα απο λιγα παραδοσιακά ψαροκάικα ανάμεσα σε όλη αυτή την κομψότητα της φινέτσας προκλητικά αγκυροβολημένα δίπλα στα ταχύπλοα σκάφη και τις θαλαμηγούς των ΒΙΠ’ς σαν να λένε « είμαστε εδώ πρώτα! ” Η παραλία έχει πρόσβαση από το δρόμο που πάει στον Πλατύ Γιαλό και υπάρχει ένας μικρός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων,που στην υψηλή σεζόν θα πρέπει να πάτε απο νωρίς για να βρείτε θέση.

Πλατύς Γιαλός

platys-gialosΠρόκειται για μια οικογένειακή και μεγάλη παραλία με αμμουδιά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, πλατφόρμα για βουτιές και μεγάλες φουσκωτές πλατφόρμες που προσφέρονται για διασκέδαση των νέων σε ηλικία. Εδώ θα βρείτε σχεδόν τα πάντα που μπορεί να χρειαστείτε για τη διαμονή σας. Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν όλα βεράντες με θέα στη θάλασσα και βρίσκονται στους πρώτους ορόφους πάνω από τα εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, μίνι μάρκετ και τα μικρά σούπερ μάρκετ κατα μήκος της παραλίας. Απο εδώ μπορείτε να πάτε σε άλλες παραλίες της Μυκόνου με καίκια.

Ο πλατύς Γιαλός είναι μια δημοφιλής οικογενειακή παραλία με μεγάλη αμμώδη παραλία, ψάθινες ομπρέλες, ξαπλώστρες, πλατφόρμα καταδύσεων και μεγάλη φουσκωτή πλατφόρμα που παρέχεται για τη διασκέδαση των νέων. Εδώ θα βρείτε σχεδόν όλα όσα μπορεί να χρειαστεί μια οικογένεια για τη διαμονή της.

Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν όλα μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα και βρίσκονται στους πρώτους ορόφους πάνω από τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καταστήματα, τα μίνι μάρκετ και τα μικρά σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στην παραλία.
Και εδώ μπορείτε να κάνετε μια βάρκα σε άλλες παραλίες της Μυκόνου ή, αν θέλετε να είστε ανεξάρτητος ναυτικός, μπορείτε να νοικιάσετε ένα σκάφος για να κάνετε τις δικές σας ημερήσιες εκδρομές.

Ο Πλατύς Γιαλός ήταν κάποτε ένας βάλτος, αλλά τώρα είναι ένα σημαντικό κέντρο διακοπών που μονοπωλείται από διπλά ξενοδοχεία σε μια μεγάλη αμμώδη παραλία.

Το μεγαλύτερο και μακροβιότερο θέρετρο στη Μύκονο, ο Πλατύς Γιαλός είναι πλέον περισσότερο κοσμοπολίτικος παρά ελληνικός με τα αξιοθέατα του να είναι σταθερά τοποθετημένα στη διεθνή αγορά διακοπών.

Ένα μακρύ μισοφέγγαρο άμμου πλαισιώνεται από χαμηλούς λόφους και ταβερνάκια με ταβερνάκια που πλαισιώνουν μια παραλία που γεμίζει με κορμιά την υψηλή περίοδο. Τα συχνά λεωφορεία από τη Μύκονο προσθέτουν μεγάλο αριθμό ημερήσιων επιβατών.

Υπάρχει ένα μεγάλο κέντρο θαλάσσιων σπορ μπροστά από το ξενοδοχείο Mykonos Palace που προσφέρει κάθε είδους διασκέδαση. Η παραλία διαθέτει επίσης μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων, ταβέρνες και beach bar, μίνι μάρκετ και καταστήματα.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι επίσης το κύριο σημείο εκκίνησης για μικρά σκάφη ταξί που μεταφέρουν επισκέπτες σε άλλες παραλίες της νότιας ακτής, όπως η Ψαρού και η Παράγκα, καθώς και στα γύρω νησιά, και συγκεκριμένα στη Δήλο.

Ορνός

ornosΑυτό το μαγευτικό παραθαλάσσιο θέρετρο έχει πολλά κοινά με τον Πλατύ Γιαλό. Όπως και οι περισσότερες από τις παραλίες της Μυκόνου, είναι πολύ μεγάλη και αμμώδης και προσφέρει πληθώρα απο καταστήματα, φαγάδικα, σούπερ μάρκετ και καταλύματα διαμονής, ξενοδοχεια και ενοικιαζώμενα δωμάτια.

Έχει σχολή καταδύσεων και είναι εύκολα προσβάσιμη με το λεωφορείο από τη Χώρα. Για αυτούς που έρχονται με αυτοκίνητο υπάρχει πληθώρα χώρων στάθμευσης και στην παραλια και λίγο έξω από το θέρετρο.

Η αμμουδιά του Ορνού είναι ιδανική για οικογένειες και με πολλά θαλάσσια σπορ. Ταβέρνες και καφετέριες εκτείνονται σε όλο το μήκος της παραλίας και υπάρχουν ακόμη περισσότερα που μπορείτε να βρείτε στην ενδοχώρα.

Οι εκδρομές με σκάφος σε άλλες παραλίες είναι επίσης πολλές και πολλοί επισκέπτες χρησιμοποιούν τον Ορνό ως βάση για να εξερευνήσουν το υπόλοιπο νησί.

Η σειρά των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μικρής γοητείας και ορισμένοι μπορεί να βρουν τον Ορνό ένα μέρος χωρίς χαρακτήρες για να περάσετε διακοπές ολόκληρου στο ελληνικό νησί.

Το πλεονέκτημα του Ορνού είναι η εγγύτητα με τη Χώρα της Μυκόνου και πολλές άλλες όμορφες παραλίες τόσο δυτικά όσο και νότια.

Αυτό το γοητευτικό παραθαλάσσιο θέρετρο έχει πολλά κοινά με τον Πλατύ Γιαλό. Όπως οι περισσότερες παραλίες της Μυκόνου, είναι πολύ φαρδιά και αμμώδης και προσφέρει πολλά καταλύματα διακοπών, σούπερ μάρκετ και τουριστικά καταστήματα που βρίσκονται στο περιθώριο της παραλίας.

Διαθέτει σχολές καταδύσεων και κολύμβησης με αναπνευστήρα και είναι εύκολα προσβάσιμο με λεωφορείο από τη Χώρα. Για όσους φτάνουν με αυτοκίνητο, υπάρχουν πολλοί χώροι στάθμευσης μπροστά στη θάλασσα και λίγο έξω από την ίδια την πόλη.

Παραλία του Αγίου Ιωάννη

agios-ioannisΗ παραλία του Αγίου Ιωάννη είναι μια μικρή παραλία απέναντι από την εκκλησία με το ίδιο όνομα. Αυτή η παραλία είναι πολύ ήσυχη και ιδανική εκτος απο κολύβηση, για ψάρεμα και ελλιμενισμού σκαφών. Υπάρχει μια ταβέρνα στην ανατολικη παραλία της περιοχής.

Γνωστή για πολλές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας μεγάλου μήκους Shirley Valentine του 1989, ο Άγιος Ιωάννης θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Μυκόνου.

Βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα δυτικά της Χώρας της Μυκόνου σε ένα ακρωτήρι, λίγο απομονωμένη από άλλες παραλίες της Μυκόνου.

Η μικρή παραλία με δυτικό προσανατολισμό βρίσκεται στον μαγευτικό κόλπο με θέα στο νησί της Δήλου. Ένα μικρό λευκό παρεκκλήσι στο ακρωτήρι προσθέτει μια καρτ ποστάλ με εικόνα.

Η παραλία με βότσαλο και άμμο είναι καλά προστατευμένη και υπάρχουν ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ καθώς και ταβέρνες και καφετέριες.

Η παραλία χωρίζεται στα δύο από μια μεγάλη, βραχώδη περιοχή. Στα βόρεια είναι το λιμάνι, μια παραλία, μεγάλος χώρος στάθμευσης και στάση λεωφορείου. Στα νότια βρίσκεται η κύρια παραλία, με περιορισμένο χώρο στάθμευσης.

Τα νερά εδώ είναι ρηχά και οι κοντινοί κολπίσκοι προσθέτουν ενδιαφέρον, με μια μικροσκοπική παραλία  την Κάπαρη για όσους προτιμούν περισσότερη μοναξιά, αν και δεν έχει σκιά και εγκαταστάσεις.

Παραλία Paradise

paradiseΠρέπει να πούμε ότι αυτή η παραλία είναι παράδεισος μόνο αν είστε κάτω των 30 (ή λιγότερο) και αγαπάτε τη δυνατή μουσική. Η παραλία είναι μεγάλη και έχει ψιλό χαλίκι και όχι άμμο. Στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχουν μπαρ, κλαμπ, πλατφόρμες DJ και πίστες χορού. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες προσφέρουν σκιά αλλά ίσως σας προκαλέσει και ανάκτηση η δυνατή μουσική του beach club. Αυτή είναι γενικά παραλία για clubbers, έχει φασαρία και κόσμο και όχι για κανέναν άνω των 30!
Το Paradise είναι επίσης η κορυφαία παραλία για τα ξέφρενα πάρτι του νησιού

Κάποτε αγαπημένη παραλία της γενιάς των χίπις της δεκαετίας του ’70, το Paradise είναι περισσότερο γνωστό στις μέρες μας για τις μεγάλες υπαίθριες ντίσκο, τους διεθνείς DJs και τις ειδικές εκδηλώσεις, όπως τα beach party με πανσέληνο. Ένα μεγάλο κάμπινγκ σε κοντινή απόσταση και μια σχολή καταδύσεων προσθέτουν στις απολαύσεις.

Τα πάρτι στην παραλία του Paradise συνήθως ξεκινούν γύρω στις 5 το απόγευμα και διαρκούν καλά μέχρι τη νύχτα, ενώ το πάρτι που κλείνει στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι πλέον νησιώτικο θεσμό. Το διάσημο Cavo Paradiso Disco club βρίσκεται νότια κατά μήκος του ακρωτηρίου.

Παραλία Super Paradise

super-paradiseΑνατολικά της παραλίας Paradise, αλλά χωρίς άμεση εύκολη διαδρομή, είναι η αποκαλούμενη Super Paradise αντί για την ελληνική ονομασία Πλυντήρι.

Μια υπέροχη λωρίδα με κρυστάλλινα γαλάζια νερά, το Super Paradise δεν είναι ιδανικό για οικογένειες καθώς τα νερά είναι βαθιά και το γυμνό είναι ακόμα κοινό στο βραχώδες άκρο της παραλίας.

Είναι επίσης μια μεγάλη παραλία για πάρτι και μια από τις πιο επισκέψιμες στη Μύκονο, με δυνατή μουσική να βγαίνει από τα beach bar μέρα και νύχτα.

Τα Super Paradise beach party ζωντανεύουν στις 10 το βράδυ και διαρκούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα κλαμπ και τα μπαρ στην πλαγιά του λόφου βοηθούν όσους προτιμούν να κάνουν πάρτι σε εσωτερικούς χώρους. Καΐκια καταφθάνουν καθημερινά από τον Πλατύ Γιαλό..

Το ένα άκρο της παραλίας εξυπηρετεί γυμνό μπάνιο και διαθέτει ένα κομψό εστιατόριο μπαρ στα σκαλιά που οδηγούν στην άμμο, ενώ στο άλλο άκρο υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφέ/μπαρ, εστιατόριο self-service, μπουτίκ στην παραλία και σημείο ΑΤΜ.

Καλαφάτης

kalafatisΜια όμορφη παραλία και λιγότερο αναπτυγμένη από τις άλλες παραλίες στη νοτιοανατολική ακτή τηςΜυκόνου. Βρίσκεται σε ενα βαθύ κόλπο με χρυσή αμμουδιά και αρκετά δέντρα. Ειναι πιο ησυχη και μακριά από τα πολύβουα πλήθη κόσμου. Ο καλαφάτης είναι το τέλειο σημείο για ιστοσανίδα. Υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις για μπιτς βόλεϊ και εχει ξενοδοχεία και εστιατόρια. Χώροι στάθμευσης βρίσκονται στις δύο άκρες της παραλίας. Αμέσως δίπλα στον Καλαφάτη είναι η παραλία της Αγίας Αννας μια αμμουδιά με κάμποσα αρμυρίκια ανάμεασα στα Δυβούνια και τον Καλαφάτη. Πάνω απο την παραλία της Αγίας Αννας και πριν στριψετε για την παραλία του Καλαφάτη βρίσκεται το μπαρ ουζερι Ανέπλωρα με τέλοια θέα και κουζίνα.

Η παραλία Καλαφάτης έχει μήκος περίπου δύο χιλιόμετρα και βάθος 70 μέτρα με μια σειρά από δέντρα πίσω για φυσική σκιά. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν τραπέζια για τους επισκέπτες και υπάρχει θαλάσσιο σκι και σέρφινγκ καθώς και ενοικίαση ποδηλάτων και μοτοσυκλετών.

Αμέσως δίπλα στον Καλαφάτη βρίσκονται οι παραλίες Δραούμια και Ταφάρνης. Αμμώδης με αρμυρίκια αλλά υπανάπτυκτες και ως εκ τούτου λιγότερο πολυσύχναστες από τις πιο δημοφιλείς παραλίες.

Η μεγάλη αμμώδης παραλία είναι χωρίς ξαπλώστρες εκτός από το βόρειο άκρο όπου υπάρχει ένα μεγάλο συγκρότημα διακοπών. Υπάρχει παραλιακό εστιατόριο, μπαρ και ξενοδοχεία. Σε κοντινή απόσταση, στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται ένα μίνι μάρκετ, μια μεγάλη ταβέρνα και μια πιτσαρία.

Ο Καλαφάτης είναι γνωστός για τα θαλάσσια σπορ του, όπως το windsurfing, και υπάρχει μια σχολή καταδύσεων. Από εδώ φεύγουν βάρκες για το Δραγονήσι, ένα νησάκι στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής που έχει πολλές σπηλιές, μερικές από τις οποίες κατοικούνται από τη σπάνια και προστατευμένη μεσογειακή φώκια, αν και οι επισκέπτες είναι πολύ απίθανο να δουν κάποια από τα ντροπαλά πλάσματα.

Παραλία Αγράρι

agrariΗ παραλία Αγράρι βρίσκεται σε έναν κρυφό κολπίσκο δυτικά του Super Paradise και ανατολικά της παραλίας της Ελιάς που κατά κάποιο τρόπο έχει καταφέρει να αποφύγει τη μαζική εκμετάλλευση των γειτόνων της.
Ένας λόγος μπορεί να είναι η ταραχώδης προσέγγιση σε μια ρεματιά διάσπαρτη από πέτρες και ένας άλλος, η έλλειψη δημόσιας συγκοινωνίας.

Όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τα πλήθη της Μυκόνου μπορούν να βρουν την παραλία Αγράρι ηρεμία καθώς σπάνια γεμίζει κόσμο. Δεν υπάρχουν θορυβώδη beach bar που προσφέρουν μουσική ντίσκο (ακόμα), μόνο μια καντίνα στην παραλία και ένα εστιατόριο.

Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο ή με βάρκα από τον Πλατύ Γιαλό και, ενώ η έλλειψη πολυκοσμίας και ο θόρυβος προσθέτουν ελκυστικότητα, ο πιο πολυσύχναστος γείτονάς του στην Ελιά βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την κορυφή του βράχου πάνω από το ακρωτήριο και διαθέτει λεωφορείο.

Καλό Λιβάδι

kalo-livadiΠιο ανατολικά από την Ελιά και στο τέλος μιας μεγάλης κοιλάδας βρίσκεται η μεγάλη αμμώδης παραλία στο Καλό Λιβάδι, το τελευταίο λιμάνι για μερικά σκάφη ταξί που εξυπηρετούν τις παραλίες της νότιας ακτής.

Ένα ρουστίκ περιβάλλον στο δρόμο έξω από την Άνω Μερά προσθέτει στη γοητεία μιας ευχάριστης παραλίας με ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και μπαρ. Η κοιλάδα πίσω είναι ιδιαίτερα γραφική και διάσπαρτη με αγροικίες.

Η κοφτερή αμμουδιά των δύο χιλιομέτρων είναι καλή για όσους προτιμούν να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και, αν και δεν είναι ακριβώς ήσυχο, το Καλό Λιβάδι είναι μια οικογενειακή παραλία.

Τα γιοτ είναι συνήθως αγκυροβολημένα στον κόλπο Καλό Λιβάδι. Υπάρχει καθημερινό λεωφορείο, αλλά απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από την παραλία από τη στάση του λεωφορείου στον κεντρικό δρόμο παραπάνω.

Παράγκα

paragaΝότια του Πλατύ Γιαλού είναι η μικρή, γραφική παραλία της Παράγκας με νότιο προσανατολισμό, αρκετά καλή για να προσελκύει ντόπιους και τουρίστες.

Η παραλία ήταν γνωστή στη δεκαετία του ’70 ως ένας προορισμός για τους χίπις αλλά οι αλλαγές έχουν γίνει και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα κυριαρχούν πλέον στο ακρωτήριο. Ωστόσο, η Παράγκα φαίνεται να έχει κολλήσει στη χαλαρή ατμόσφαιρα του πάρτι. Πριν από σαράντα χρόνια οι εγκαταστάσεις σε αυτή την παραλία ήταν απλώς μια απλή καλύβα αναψυκτικών που διεύθυνε ένας γέρος χίπη της δεκαετίας του 1960. Σήμερα, η παραλία εξακολουθεί να διατηρεί μια χαλαρή χίπικη ατμόσφαιρα και η καλύβα έχει επεκταθεί σε μια σημαντική ταβέρνα και μπαρ με ομπρέλες με φοίνικες και ξαπλώστρες στην παραλία.

Η Παράγκα αποτελείται από δύο αμμώδεις λωρίδες που χωρίζονται από ένα ακρωτήρι. Και οι δύο παραλίες είναι μεγάλες και επίπεδες με βράχια στη θάλασσα στη ρηχή θάλασσα.

Ένας βαθύς πεταλωτός κόλπος κάνει το θέρετρο καλά προστατευμένο και μακριά από βόρειους ανέμους και μια σειρά από αλμυρίκια προσφέρει φυσική σκιά, αν και οι περισσότεροι επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σειρές από ξαπλώστρες που σαρώνουν γύρω από τον κόλπο. Η βόρεια παραλία είναι πιο εμπορευματοποιημένη με μουσικά μπαρ που ανεβάζουν την ένταση, ενώ η νότια αμμουδιά είναι πιο ήρεμη και ήσυχη.

Τα μονοπάτια του λόφου πίσω από την παραλία Παράγκα οδηγούν στην ήσυχη, αμμώδη παραλία της Αγίας Άννας, μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια, μια υπέροχη αμμώδη παραλία με πολλά παλιά καθιερωμένα αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Άγιος Στέφανος

agios-stefanosΜόλις δύο χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του νησιού της Χώρας της Μυκόνου βρίσκεται η δημοφιλής οικογενειακή παραλία του Αγίου Στεφάνου.

Ο Άγιος Στέφανος ειναι ένα οικογενειακό θέρετρο με καλή άμμο και πολλές ταβέρνες και καφέ τόσο στην παραλία όσο και στην ενδοχώρα. Το θέρετρο βρίσκεται ακριβώς γύρω από το ακρωτήριο από τη νέα μαρίνα στον Τούρλο.

Υπάρχουν πολλές ξαπλώστρες και πολλά οργανωμένα σπορ στην παραλία όπως το βόλεϊ. Τα θαλάσσια σπορ περιλαμβάνουν ιστιοσανίδα και θαλάσσιο σκι.

Η Χώρα της Μυκόνου φαίνεται στα νότια και στον ορίζοντα το νησάκι της Δήλου. Ο Άγιος Στέφανος έχει επίσης καλή θέα στο ηλιοβασίλεμα από τις ταβέρνες με δυτικό προσανατολισμό στην ακτή.

Μια δημοφιλής οικογενειακή παραλία, τόσο κοντά στη Χώρα της Μυκόνου και σε καλή τακτική διαδρομή με λεωφορείο και πολύ κόσμο το καλοκαίρι.

Άγιος Σώστης

agios-sostisΟ Άγιος Σώστης είναι μια μικρή, άγρια και ανεμοδαρμένη παραλία στο βόρειο στόμιο του κόλπου του Πανόρμου και άλλη μια μεγάλη αγαπημένη των σέρφερ. Οι ιστοσανίδες γεμίζουν στην παραλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν τα μελτέμια ειναι πιό δυνατα.

Σε ένα τέτοιο εκτεθειμένο σημείο η μεγάλη παραλία μπορεί να μαζέψει σκουπίδια. Τούτου λεχθέντος, η παραλία είναι εξαιρετική, μια μεγάλη έκταση χρυσής άμμου, ρηχά νερά κατά μήκος της ακτογραμμής και με θάμνους και χαμηλούς αμμόλοφους πίσω και μικρές προεξοχές βράχων στο ένα άκρο.

Δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία και η στάθμευση είναι περιορισμένη, αρκετοί σταθμεύουν στον λόφο πάνω και περπατούν κατά μήκος μιας ανώμαλης διαδρομής. Μερικές καλές παραλιακές ταβέρνες ανοίγουν την καλοκαιρινή περίοδο και υπάρχουν αρκετά δωμάτια προς ενοικίαση στην περιοχή

Φτελιά

φτελιαΟ τεράστιος κόλπος του Πανόρμου στη βορειοανατολική Μύκονο έχει τρεις κύριες παραλίες. Η πρώτη, στο νότιο άκρο του κόλπου και πιο κοντά στην πρωτεύουσα, είναι η ολοένα και πιο δημοφιλής παραλία της Φτελιάς.

Με βόρειο προσανατολισμό και εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους που μαστιγώνουν γύρω από τον κόλπο, αυτή η παραλία είναι μια άλλη μεγάλη αγαπημένη των σέρφερ.

Οσοι λατρεύουν την ηλιοθεραπεία μπορεί να τη βρουν πολύ εκτεθειμένη, αλλά είναι μια ωραία αμμώδης παραλία για όσους προτιμούν ένα πιο τραχύ περιβάλλον. Οι δρόμοι έχουν βελτιωθεί πρόσφατα και είναι πλέον εύκολο να φτάσετε.

Μια καντίνα ανοίγει το καλοκαίρι και απλώνει μερικές ξαπλώστρες, αλλά δεν υπάρχουν λεωφορεία, επομένως απαιτείται δική σας μεταφορά για να φτάσετε εκεί.

Πάνορμος

panormosΗ κύρια παραλία του κόλπου του Πανόρμου ονομάζεται Πάνορμος και βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Φτελιάς στη δυτική πλευρά του κόλπου. Κοιτάζοντας ανατολικά, απολαμβάνει λίγο περισσότερο καταφύγιο από τους ανέμους, αν και τα νερά μπορεί να ταραχθούν όταν πιάνει το μελτέμι.

Ο Πάνορμος έχει μια μεγάλη έκταση λευκής άμμου και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Μερικές ταβέρνες στο βόρειο άκρο ανοίγουν το καλοκαίρι για να παρέχουν τα βασικά, όπου το μπαμπού και τα αλμυρίκια προσφέρουν λίγη σκιά.

Υπάρχει μικρή φυσική σκιά και η άμμος πέφτει απότομα στη θάλασσα. Οι γυμνιστές προτιμούν το νότιο άκρο της παραλίας όπου οι χαμηλοί αμμόλοφοι προσφέρουν περισσότερη ιδιωτικότητα.

Μπορείτε να κάνετε περιπάτους στη γύρω ύπαιθρο, αν και, χωρίς δέντρα, μπορεί να νιώσετε λίγο εκτεθειμένοι εκεί ψηλά. Δεν υπάρχει λεωφορείο για αυτό το μέρος της Μυκόνου, επομένως οι επισκέπτες χρειάζονται τη δική τους μεταφορά.

Παραλία Λιάς

παραλια λιαςΗ παραλία Λιά σηματοδοτεί το τέλος των κυριότερων τουριστικών παραλιών της νότιας ακτής και αυτή είναι η τελευταία που προσεγγίζεται οδικώς και απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Μυκόνου.

Κάποτε μια παραλία κρησφύγετο για Έλληνες διασημότητες, η Λία έχει γίνει πολύ πιο δημοφιλής πρόσφατα και πολλές ξαπλώστρες πλαισιώνουν τώρα την ακτή και μια ταβέρνα πίσω σερβίρει καλό φαγητό.

Η γυμνή πλαγιά του λόφου και η έλλειψη κτιρίων στην περιοχή μπορεί να κάνει την παραλία της Λιάς Αμμουδιάς να νιώθει πολύ απομονωμένη, αλλά οι ανεμοφράκτες από μπαμπού παρέχουν καταφύγιο και υπάρχουν μερικές εξαιρετικές ψαροταβέρνες εδώ.

Υπάρχουν πολλές παραλίες και όρμοι πέρα από τη Λιά, αλλά είναι απομακρυσμένες και θα προσελκύσουν μόνο τον πιο ατρόμητο παραθεριστή. Είναι δημοφιλείς ωστόσο στα πάρτι με σκάφος που τα χρησιμοποιούν συχνά για εκδρομές μπάρμπεκιου στην παραλία και κρουαζιέρες.

Οι πιο αξιόλογες είναι το Τσαγγάρι και η Φραγκιά. Σε όλα δεσπόζει η νησιωτική κορυφή του Προφήτη Ηλία, η οποία, αν και μεγαλειώδης, δυστυχώς έχει αμαυρωθεί από άσχημους στρατιωτικούς ιστούς και εμφανείς θόλους ραντάρ.