Πληροφορίες για το νησί της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο μαγευτικά νησιά της Ελλάδας. Είναι ένα βραχώδης νησί ακριβώς απέναντι από το ηφαίστειο, με μαύρες και κόκκινες παραλίες και τις πόλεις του να βρίσκονται κρεμασμένες πάνω στην καλντέρα και τους γκρεμούς του ηφαίστειου προσφέροντας μοναδική θέα και φανταστικά ηλιοβασιλέματα.

Το νησί της Σαντορίνης έχει μια δραματική ομορφιά σε αντίθεση με την πλούσια βλάστηση και το πράσινο σε άλλα νησιά.Το ηφαίστειο  είναι ακόμη ενεργό, και η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950, προκαλώντας ένα σεισμό που κατέστρεψε πολλά χωριά του νησιού.

Το νησί με την επίσημη ονομασία του είναι Θήρα και η κύρια πόλη ειναι τα Φηρά. Είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί και επομένως είναι ακριβότερο από αλλά νησιά.

Το νησί διαφυλάσσει με ζήλο τη φήμη του ως μια πιθανή τοποθεσία για τη Χαμένη Πόλη της Ατλαντίδας, το υπέροχο και μυστηριώδες νησί για το οποίο γράφτηκε από τον Πλάτωνα το 350 π.Χ. Κανείς δεν γνωρίζει αν η πόλη υπήρχε στην πραγματικότητα πριν από την ξαφνική εξαφάνισή της κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης και σίγουρα δεν έχει βρεθεί ποτέ ίχνος της.

Γεγονός ή μυθοπλασία, μύθος ή απλώς καλό μάρκετινγκ; Δεν πειράζει γιατί όποια κι αν είναι η πραγματικότητα του παρελθόντος της, η Σαντορίνη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Το νησί έχει γηγενή πληθυσμό μόλις μερικές χιλιάδες, αλλά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες έρχονται εδώ για να απολαύσουν αυτό το εξαιρετικό γεωλογικό θαύμα κάθε χρόνο. Αποφύγετε τα συντριπτικά πλήθη του Ιουλίου και του Αυγούστου αν είναι δυνατόν και αφιερώστε χρόνο για να αποδράσετε από την τουριστικά προσανατολισμένη πρωτεύουσα, τα Φηρά, για να εξερευνήσετε τις αρχαίες τοποθεσίες του νησιού, τις μαύρες ηφαιστειακές παραλίες και τα παρθένα χωριά της ενδοχώρας.

Διακοπές στη Σαντορίνη

διακοπες στη σαντορινηΗ Σαντορίνη έχει την μοναδική Καλντέρα ηφαίστειου στον κόσμο που κατοικείται, αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τα εκατομύρια τουρίστες που επισκέπτονται το νησί καθε χρόνο.
Σε αντίθεση με άλλα νησιά της Ελλάδας, οι πόλεις και τα χωριά είναι χτισμένα πάνω στου βράχους της Καλντέρας και από μακριά φαίνονται σαν το χιόνι πάνω σε πανύψηλες βουνοκορφές.

Τα χρωματισμένα στρώματα των ηφαιστειακών πετρωμάτων είναι θεαματικά από μόνα τους: σοκολατί καφέ, σκουριασμένο κόκκινο, κίτρινο ώχρα, λευκό και κρεμ. Η γεωλογική μοναδικότητα όμως δεν είναι το μόνο πράγμα που καθιστά Σαντορίνη ένα μαγικό προορισμό για διακοπές.

Πολλοί παραθεριστές προτιμούν τη διαμονή στις παραλίες, Περίσσα και το Καμάρι και άλλοι τα Φηρά, το Ημεροβίγλι και Οία, τις πόλεις πάνω στην καλντέρα, που είναι πολύ όμορφες και γεμάτες καφετέριες, καταστήματα και άλλα ενδιαφέροντα.

Υπάρχουν λεωφορεία που πηγαίνουν στις παραλίες καθημερινά, και είναι πολύ καλύτερα να είσαστε στην πόλη το βράδυ και στις παραλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πλησιάζοντας στο νησί με πλοίο άμεσα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό το νησί δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Γεωγραφικό ανάγλυφο

σαντορινη γεωγραφικο αναγλυφοΤο νησί της Σαντορίνης είχε σχηματιστεί από τη λάβα κατά την έκρηξη ηφαιστείου στο 1660 π.χ.. Το κεντρικό τμήμα του ηφαιστείου βυθίστηκε στη θάλασσα και οδηγώντας στην εμφάνιση της Σαντορίνης όπως είναι σήμερα μαζί με τα γειτονικά νησιά Θηρασιά, Παλαιά και Νέα Καμένη.

Οι ανατολικές πλαγιές του νησιού είναι πράσινες και εύφορες, ακόμα και τον Οκτώβριο. Αυτό οφείλεται στους μεγάλους αμπελώνες, που αναπτύσσονται τόσο καλά στο εύφορο ηφαιστειακό έδαφος. Οι πλαγιές των βουνών που απλώνονται απαλά στα ανατολικά χρησιμοποιούν όλο το διαθέσιμο μέρος αυτής της εύφορης γης.

Τοπικά Προϊόντα

Οι κάτοικοι ζουν κυρίως από τη γεωργία και τον τουρισμό. Το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν του νησιού είναι η θηραϊκή γη με 2.000.000 τόνους το χρόνο, που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, κυρίως για να γίνει τσιμέντο. Το κανάλι του Σουέζ χτίστηκε με αυτό το συγκεκριμένο προϊόν της Σαντορίνης, για παράδειγμα.

Ιστορία του νησιού

Η Σαντορίνη παλιά ήταν στρογγυλό νησί, αλλά κατά τη διάρκεια του σεισμού το 15ο αιώνα π.Χ. πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί πιστεύουν ότι η Σαντορίνη, πραγματικά ήταν η Ατλαντίδα κάποτε.

Ο Μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε μετά από αυτήν την έκρηξη, αλλά απ ‘ότι φαίνεται, οι περισσότεροι άνθρωποι κατόρθωσαν να διαφύγουν.
Το νησί έχει αλλάξει ονόματα μέσα από την ιστορία. Αρχικά είχε ονομαστεί Στρογγυλή, δεδομένου ότι έτσι ήταν το σχήμα του νησιού. Όταν ήρθαν οι Φοίνικες την ονόμασαν Καλλίστη και τελικά πήρε το όνομα Θήρα από τον πρώτο της ηγεμόνα Θήρα.

Ο Θήρας ήταν γιος του Θηβαίου ήρωα Αφτεσίων ο οποίος ήταν απόγονος του Κάδμου. Διετέλεσε αντιβασιλέας της Σπάρτης και υπεύθυνος για τα δίδυμα ανίψια του Προκλή και Ευρυσθένη. Όταν μεγάλωσαν τα ανίψια του, ο Θήρας μαζί με άλλους αριστοκράτες εγκατέλειψαν τη Σπάρτη και κατοίκησαν στη Σαντορίνη.

Οι Ρωμαίοι αρχικά χρησιμοποίησαν το νησί ως τόπο για τους εξόριστους, αλλά αργότερα βοήθησε στην οικοδόμηση του νησιού. Ο εκχριστιανισμός της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα. Το νησί λεηλατήθηκε συχνά και καταστράφηκε από τους πειρατές, το 1204 κατακτήθηκε από τους Ενετούς. Ήταν περίπου τότε που το νησί πήρε το σημερινό του όνομα. Η πολιούχος του νησιού ήταν η Αγία Ειρήνη -Σαντα Ιρινι- και οι καθολικοί ναύτες την αποκαλούσαν Σανταρίνη – έτσι τελικά έγινε Σαντορίνη.

Το νησί καταστράφηκε από τους Ενετούς το 1354, και για άλλη μια φορά στο 1397, αυτή τη φορά από την κατάκτηση των Τούρκων. Το 1821 η Σαντορίνη ένωσε τις δυνάμεις της με την ελληνική επανάσταση και στη συνέχεια το νησί απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Το 1956 συνέβη ένας φοβερός σεισμός που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο νησί. Πολλοί κάτοικοι στο Καμάρι προέρχονται από ένα χωριό που καταστράφηκε ολοκληρωτικά τότε.

Αξιοθέατα

Τα μεγευτικά ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης

στη-Σαντορινι-1Πολλοί έχουν διαβάσει για τα θεαματικά ηλιοβασιλέματα που συμβαίνουν σ ‘αυτό το νησί και ο σκεπτικιστής μπορεί να αναρωτηθεί το κατά πόσον το ηλιοβασίλεμα μπορεί πραγματικά να εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο εδώ και όχι από τα γειτονικά νησιά της Νάξου ή της Ίου και της Ανάφης.
Ωστόσο, το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, από την Καλντέρα, πραγματικά είναι ένας μαγικός πίνακας με σκηνικό το ηφαίστειο.

Τα χρώματα που αλλάζουν από το βαθύ κόκκινο στο κίτρινο το πορτοκαλί και μωβ, καθώς ο ήλιος βυθίζετε στο Αιγαίο και γίνεται χρυσοκόκκινος αντανακλώντας το φως στη θάλασσα και τα γύρω νησιά.

Αρχαία Θήρα

αρχαια ΘΗΡΑΗ Αρχαία Θήρα βρίσκεται στην κορυφή της Νοτιοανατολικής κορυφής του ψηλότερου βουνού της Σαντορίνης, του Προφήτη Ηλία, ακριβώς πάνω από το Καμάρι. Εκεί ήταν ο αρχαίος οικισμός της Θήρας. Υπάρχει επίσης ένα εκκλησάκι από το 1100, η περιοχή είχε χρησιμοποιηθεί και από τούς Ρωμαίους σαν διοικητικό κέντρο.

Ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή ξεκινά από το νότιο άκρο του όρμου στο Καμάρι στους πρόποδες του βουνού. Όσοι έχετε καλό αποθεματικό ενέργειας μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την κορυφή ακολουθώντας τον στριφογυριστό δρόμο. η ανάβαση παίρνει περίπου 45 λεπτά, αλλά ο ευκολότερος τρόπος είναι να ανεβείτε με αυτοκίνητο ή να πάτε με μίνι λεωφορείο που κάνει τη διαδρομή από το Καμάρι.

Στο παρκινγκ θα βρείτε μία καντίνα, παγκάκια και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Από την Αρχαία Θήρα υπάρχει μια εκπληκτική θέα πάνω από την ανατολική ακτή της Σαντορίνης και τα παράκτια θέρετρα Καμάρι και Περίσσα. Αν σκοπεύετε να περπατήσετε ή να πάτε με το αυτοκίνητό σας, καλό είναι να πάτε εκεί πριν από τις 11 το πρωί, προτού φτάσουν πολλοί τουρίστες.

Φηρά

οια

Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης. Το σκηνικό είναι απλά εντυπωσιακό, σκαρφαλωμένη η πόλη στην άκρη κοντά σε κάθετους βράχους που βυθίζονται στην καλντέρα, τον πλημμυρισμένο από τη θάλασσα κρατήρα του ηφαιστείου που δημιούργησε το νησί.
Γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια δένουν πλωτές σημαδούρες στο λιμάνι και οι επιβάτες ανεβαίνουν με το τελεφερίκ στον γκρεμό ύψους 250 μέτρων ή αναβαίνουν σε ένα μουλάρι για να τους ανεβάσει στο απότομο ζιγκ-ζαγκ μονοπάτι.

Τα Φηρά είναι επίσης το όνειρο κάθε φωτογράφου με τα κατάλευκα παραδοσιακά σπίτια και τις εκκλησίες με μπλε τρούλο, αλλά πάντα γεμάτα από παραθεριστές και ημερήσιους εκδρομείς.
Η δημοτικότητα του νησιού σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι φθηνό στα Φηρά, ειδικά σε ταβέρνες και μπαρ με την καλύτερη θέα στην καλντέρα, όπου οι τιμές μπορεί να είναι αστρονομικές.
Το θέρετρο είναι πιο πολυσύχναστο το ηλιοβασίλεμα, όταν οι κάμερες προσπαθούν να τραβήξουν τα εντυπωσιακά φλογερά ηλιοβασιλέματα για τα οποία φημίζεται η Σαντορίνη.

Υπάρχει ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο και τα εκθέματα περιλαμβάνουν κόκκινες και μαύρες τεφροδόχους του 8ου αιώνα και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας έχει αντικείμενα από το Ακρωτήρι.
Υπάρχουν καθημερινές εκδρομές με σκάφος στα ενεργά ηφαιστειακά νησάκια που βρίσκονται στο κέντρο της καλντέρας των οποίων οι θειούχες ομίχλες ευθύνονται κυρίως για αυτά τα δραματικά ηλιοβασιλέματα.

Οία

Αν τα Φηρά είναι μοντέρνα, η Οία είναι μοντέρνα. Η Οία έχει υπέροχη θέα στο χείλος της καλντέρας και μια ελικοειδή σκάλα που οδηγεί σε μια μικρή αποβάθρα.

Πολλά σπίτια εδώ επέζησαν από τον σεισμό του 1956 και τα περισσότερα έχουν ανακαινιστεί με γούστο. Μερικά είναι σε φωτεινά, πλούσια χρώματα, αλλά τα περισσότερα είναι λαμπερά λευκά, προσκολλώνται στους κόκκινους και γκρίζους βράχους τόσο κοντά που η στέγη μιας οικογένειας είναι η αυλή μιας άλλης.

Τα καταστήματα της Οίας τείνουν να πωλούν πιο αυθεντικά -αν και ακριβά- αγαθά, το φαγητό είναι πιο παραδοσιακό ελληνικό και η ντίσκο μουσική συνήθως απουσιάζει. Η Οία είναι το μέρος για κοσμήματα επώνυμων σχεδιαστών, γκαλερί τέχνης και μπουτίκ καλλωπισμού.

Η κεντρική πλατεία της Οίας έχει θέα στην καλντέρα και λειτουργεί ως σημείο συγκέντρωσης για τους παρατηρητές του ηλιοβασιλέματος που μερικές φορές προσφέρουν ένα απίθανο χειροκρότημα καθώς ο ήλιος βυθίζεται στον ορίζοντα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο, με μακέτες πλοίων και άλλα θαλάσσια σύνεργα. Η Οία διαθέτει πολλές γκαλερί τέχνης και ένα πολιτιστικό κέντρο ανάμεσα στα καταστήματα με σουβενίρ και είδη δώρων.

Σε αντίθεση με τα Φηρά, η Οία έχει πρόσβαση στη θάλασσα στο Αμμούδι και στο Αρμένι, όπου υπάρχουν μικρές αποβάθρες με παραθαλάσσιες ταβέρνες. Και τα δύο βρίσκονται στο κάτω μέρος πολύ απότομων πέτρινων σκαλοπατιών περίπου 300 σκαλοπατιών ή οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν μια βόλτα με γαϊδουράκι.

Ακρωτήρι

ΑΚΡΩΤΗΡΙΤο Ακρωτήρι είναι μια αρχαία πόλη που θάφτηκε κάτω από τη γη, όταν το ηφαίστειο εξερράγη πριν από 3.500 χρόνια.

Τα οικοδομήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούμε να πούμε ότι είναι η Πομπηία της Ελλάδας.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου είανα απο τους καλύτερους στην Ελλάδα, βρίσκετε κάτω απο στέγαστρο και οι επισκέπτες μπορούν να κυκλοφορούν πάνω απο τα ερείπια σε γέφυρες που δίνουν την δυνατότητα για καλύτερη άποψη και φωτογράφηση.

Παραλίες

Οι παραλίες της Σαντορίνης περιορίζονται κυρίως στη νοτιοανατολική ακτή, όπου μια μεγάλη λωρίδα μαύρης ηφαιστειακής άμμου εκτείνεται από το Καμάρι στον Περίβολο. Δεν απολαμβάνουν όλοι την γκρίζα και αμμώδη ηφαιστειακή άμμο που μπορεί να τσιτσιρίζει από παγιδευμένη καλοκαιρινή ζέστη. Η δυτική πλευρά του νησιού περιβάλλει την καλντέρα, τον πλημμυρισμένο κρατήρα του ηφαιστείου, και είναι μόνο ένα μακρύ μισοφέγγαρο σχεδόν κάθετου βράχου. Υπάρχουν λίγες παραλίες βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά, αλλά τείνουν να είναι μικρές, με αραιές εγκαταστάσεις.

Τι να κάνετε

Στο Καμάρι και στον Καρτεράδο υπάρχουν γήπεδα τένις. Στην Περίσσα υπάρχει μίνι γκολφ, θαλάσσιο πάρκο, γκο καρτ και ρόλλερ σκέιτινγκ. Στα Φηρά και στο Καμάρι υπάρχουν γήπεδα για βόλεϊ και μπάσκετ. Υπάρχουν επίσης πολλά μέρη να πάμε ποδηλασία.

σαντορινηΠολλοί απολαμβάνουν τις δύο ώρες περίπου περπάτημα από το Ημεροβίγλι στα Φηρά, που είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας νερό, αν και σήμερα οι δύο πόλεις με τη Φηροστεφάνι στη μέση είναι σχεδόν συνδεδεμένες.

Υπάρχουν επίσης δυνατότητες να κάνετε ιππασία. Η νυχτερινή ζωή είναι συγκεντρωμένη στο Καμάρι, στην Περίσσα και στα Φηρά. Μην ξεχάσετε τα περίφημα οινοποιεία του νησιού, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά της Σαντορίνης. Αν οδηγείτε θα δείτε σε πολλά σημεία πινακίδες με την ένδειξη “Δρόμοι Κρασιού”.

Μια καλή ιδέα είναι να πάτε σε μια από τις εκδρομές που προσφέρονται με καΐκια. Υπάρχουν ταξίδια στη δύση του ηλίου τα βράδια, και εκδρομές στο ηφαίστειο και στα νησιά Παλαιά Καμένη και Θηρασιά, όπου υπάρχει ένα μικρό γραφικό χωριό. Στα Φηρά μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης το Αρχαιολογικό μουσείο και το Προϊστορικό Μουσείο όπου μπορείτε να δείτε αντικείμενα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, καθώς και πολλά αντικείμενα γλυπτικής που καλύπτουν την πλούσια σε ιστορικό παρελθόν Σαντορίνη, από την προϊστορική εποχή έως τη Νεολιθική, τη Μινωική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.

Επισκεφθείτε τα οινοποιεία Σαντορίνης

Το ξηρό, σκονισμένο έδαφος της Σαντορίνης είναι πλούσιο σε μέταλλα και εξαιρετικό για την καλλιέργεια αμπέλου. Το κύριο νησιώτικο σταφύλι είναι το Ασύρτικο και τα ξηρά λευκά κρασιά της Σαντορίνης θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Αυτό που κάνει επίσης ξεχωριστά τα αμπέλια της Σαντορίνης είναι η ηλικία τους — πολλά από αυτά είναι άνω των 100 ετών και ανθεκτικά στις ασθένειες. Οι οινοποιοί του νησιού έχουν δικές μας και γευσιγνωσίες στους αμπελώνες τους με το νέο οινοποιείο Μπουτάρη να πρωτοστατεί. Η Σαντορίνη φημίζεται επίσης για τη φάβα και τις πολύ μικρές και νόστιμες ντομάτες της.

Επισκεφθείτε τιςηφαιστειακές νησίδες

Η ηφαιστειακή έκρηξη το 1640 π.Χ. χώρισε τη Σαντορίνη στα δύο και δημιούργησε την καλντέρα. Υπήρξαν πολλές περισσότερες εκρήξεις αφού με το νησάκι της Νίας Καμένης που δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα και το 1956 οι σεισμοί κατέστρεψαν την πόλη της Θήρας και μετέτρεψαν μεγάλο μέρος της Οίας σε ερείπια.

Η καλντέρα περιέχει μια σειρά από νησίδες που αποτελούν το κέντρο του ηφαιστείου που είναι ακόμα ενεργό. Υπάρχουν πολλές εκδρομές με σκάφος που κατευθύνονται προς τις ηφαιστειογενείς νησίδες της καλντέρας του νησιού. Τα κυριότερα είναι στην Παλαιά Καμένη και τη Νία Καμένη. Οι ημερήσιες εκδρομές είναι δημοφιλείς παρά τις δυσκολίες του μόχθου σε απότομες πλαγιές καυτής στάχτης που τυλίγονται σε άφθονες αναθυμιάσεις.

Εκδρομή στη Θηρασία

Το νησάκι της Θηρασίας είναι μια καλή εναλλακτική λύση για ημερήσια εκδρομή. Μόλις μέρος της κύριας καλντέρας περικλείει η θέα είναι εξίσου καλή χωρίς την πολυκοσμία των Φηρών και της Οίας. Πολλά τουριστικά σκάφη κατευθύνονται προς την παραλία με βότσαλα στον Κόρφο που έχει ένα όμορφο χωριό της ενδοχώρας στον Μανωλά.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση

Η Σαντορίνη έχει μια ποικίλη νυχτερινή ζωή, και τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ βρίσκονται στα Φηρά, Περίσσα και το Καμάρι. Τα Φηρά είναι ίσως το πιο δημοφιλές μέρος, εδώ δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία για ένα ποτό σε ένα από τα μπαράκια και τις καφετερίες προς την πλευρά της καλντέρας. Η καταπληκτική θέα, η χαλαρή ατμόσφαιρα και η απαλή μουσική θα σας δώσει μια αξέχαστη εμπειρία.

Φαγητό και Εστιατόρια

Μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα στη Σαντορίνη – από παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα μέχρι διεθνή γκουρμέ εστιατόρια. Δοκιμάστε το ντόπιο κρασί Βισάντο! Στα Φηρά από την πλευρά της Καλντέρας, υπάρχουν πολυάριθμα φαγάδικα, εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε κάθε είδους φαγητό από φθηνά σουβλάκια, γύρο και χάμπουργκερ μέχρι ακριβά και χλιδάτα εστιατόρια . Το ίδιο πλήθος από φαγάδικα και ρεστοράν θα βρείτε στην Οία, το Ημεροβίγλι και όλα τα άλλα θέρετρα του νησιού.

Ψώνια και αγορές

Ψώνια και αγορέςΗ Σαντορίνη είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί, και ο αριθμός των πολυτελών γιοτ και κρουαζιερόπλοιων που σταματούν εδώ είναι πολύ υψηλός για ένα τόσο μικρό νησί, οπότε είναι οι τιμές είναι κάπως πιο ακριβές από άλλα νησιά.

Πολλοί καλλιτέχνες ζουν εδώ, και μπορείτε να αγοράσετε πολύ πρωτότυπα αντικείμενα – ζωγραφισμένα με το χέρι όπως ομπρέλες, κεραμικά, κοσμήματα, είδη τέχνης κ.λπ. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε εικόνες και ελαφρόπετρα .

Αξίζει να αγοράσετε ντόπιο κρασί και ντόπια φάβα Σαντορίνης, καθώς και τοπικά τυριά και κάππαρη. Φυσικά, εάν παραμείνετε στη Σαντορίνη για αρκετό χρόνο και θα θέλατε να αγοράσετε καθημερινά είδη και τρόφιμα, υπάρχουν μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως το Λιντλ, μίνι μάρκετ, μανάβικα και κάθε είδους καταστήματα.

Συγκοινωνίες και μετακίνηση

Η Σαντορίνη είναι ένα μικρό νησί, και είναι εύκολες οι μετακινήσεις και έχει πολλοί καλούς δρόμους. Υπάρχουν λεωφορεία που σας μεταφέρουν στα περισσότερα σημεία, αλλά, βεβαίως, μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή ποδήλατο.

Υπάρχουν επίσης και πολλά ταξί. Το λιμάνι του Αθηνιού, όπου αράζουν τα πλοία είναι συνδεδεμένο με τα Φηρά και το υπόλοιπο νησί με ένα καλό δρόμο και θα βρείτε εδώ πλήθος από γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων καθώς και πολλούς ιδιοκτήτες πανσιόν, δωματίων και ξενοδοχείων που προσφέρουν διαμονή στο νησί.

Το παλιό λιμάνι των Φηρών κάτω από την πόλη χρησιμοποιείται μόνο για τους επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια. Μπορείτε επίσης να κατεβείτε στο παλιό λιμάνι, σχεδόν 900 σκαλοπάτια, ή να πάτε με γαϊδουράκια. Υπάρχει επίσης ένα τελεφερίκ που είναι μια ωραία εμπειρία.

Πως θα πάτε Σαντορίνη

Η Σαντορίνη έχει τη δικό της αεροδρόμιο για εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις. Η Σαντορίνη έχει συχνά δρομολόγια από Πειραιά.

Το καλοκαίρι υπάρχουν πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς Σαντορίνη από Πειραιά 2-3 φορές την ημέρα και από Ραφήνα τέσσερις φορές την εβδομάδα, Ίο-Νάξο-Πάρο 2-3 φορές την ημέρα, δύο φορές την εβδομάδα από τη Σύρο, δύο φορές την εβδομάδα από Μήλο , Σίκινο – Φολέγανδρο 4 φορές την εβδομάδα, από Μύκονο καθημερινά, από Ρόδο δύο φορές την εβδομάδα, και καθημερινά με Κρήτη.

Το νησί συνδέεται επίσης αεροπορικώς με την Ρόδο και Ηράκλειο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Σε γενικές γραμμές, η Σαντορίνη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, εάν θέλετε να πάτε σε άλλα νησιά, αφού είναι συνδεδεμένη με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.