Φολέγανδρος

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Το μικρό νησί της Αλόννησος έχει γίνει κάτι σαν παράδεισος για τους μπακπάκερς. Όταν φτάσετε, ίσως να μείνετε λίγο απογοητευμένοι, αφού το λιμάνι Πατητήρι δεν είναι το τυπικό γραφικό ελληνικό νησιώτικο χωριό και αυτό γιατί σχεδόν ξανακτίσθηκε μετά τον σεισμό του 1965, έτσι ώστε τα κτίρια του είναι νέα. Υπάρχουν πολλές ωραίες ταβέρνες εδώ και ένα ενδιαφέρων μουσείο , καθώς και μια ωραία μικρή παραλία.
Η Χώρα είναι ένα απολύτως όμορφο μικρό χωριό με μικρά καφενεία που έχουν θέα τις Σποράδες, ντόπια καταστήματα τέχνης και όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Σε γενικές γραμμές, η Αλόννησος είναι ένα ήσυχο νησί, όπου μπορείτε να απολαύσετε απόλυτη χαλάρωση. Φυσικά, υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπαρ και οργανωμένες εκδρομές, αλλά το νησί δεν είναι σε γενικές γραμμές εμπορικοποιημένο.

Ιστορία

Ευρήματα στην περιοχή Κοκκινόκαστρο δείχνουν ότι υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα στο νησί πάνω από 100 000 χρόνια πριν. Όλες οι Σποράδες αυτή την περίοδο ήταν συνδεδεμένες, και ό, τι είναι θάλασσα σήμερα ήταν κοιλάδες και λίμνες παλιά.

Πιστεύεται ότι κάποια φυλή Πελασγών ζούσε στο νησί κατά την προϊστορική περίοδο, και ότι μπορεί να υπήρξαν Κρητικοί έποικοι εδώ κατά τη διάρκεια της Μινωικής εποχής. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται στην Αλόννησο και κύριες εξαγωγές του νησιού ήταν το φημισμένο κρασί και το ελαιόλαδο.

Οι Μυκηναίοι μπορεί να είχαν κάποια φρούρια εδώ, και σύμφωνα με το μύθο, ο πατέρας του Αχιλλέα Πηλέας πέρασε τα τελευταία του χρόνια εδώ. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τα προηγούμενα ονόματα της Αλόννησου Αχιλλεοδρομια και Χιλιοδρόμια.

Κατά τη διάρκεια της κλασικής εποχής η Αλόννησος είχε οικονομική και πολιτιστική ακμή με την την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού, λάδι και αμφορείς. Το πιο πιθανό είναι οτι ο θεός Ποσειδώνας λατρευόταν ιδιαίτερα στο νησί.

Οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην Ελλάδα κατά το 2ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιούσαν το νησί ως τόπο για εξοστρακισμένους πολίτες. Τα γύρω νησιά όπως τα Γιούρα έχουν χρησιμοποιηθεί ως φυλακές και στρατιωτικές βάσεις. Λόγω των υψηλών φόρων οι ντόπιοι έγιναν φτωχότεροι, και το νησί έπεσε πίσω στην αρχική της, γεωργική μορφή.

Αυτό συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, και το νησί λεηλατήθηκε ξανά και ξανά από πειρατές. Κατά την διάρκεια αυτών των αιώνων, πολλές εκκλησίες και μοναστήρια χτίστηκαν στην περιοχή.

Όπως και τα γειτονικά νησιά, η Αλόννησος καταχτήθηκε από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα, και τους Τούρκους τον 15ο αιώνα. Οι πειρατές συνέχισαν να λεηλατούν τα νησιά ξανά και ξανά. Το 1830, η Αλόννησος απελευθερώθηκε.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί νέοι άνδρες από το νησί έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στην ηπειρωτική χώρα και στα αλβανικά σύνορα. Η μεγάλη καταστροφή ήρθε το 1965 όταν ένας τρομερός σεισμός κλόνισε το νησί, και σχεδόν όλα τα κτίρια του καταστράφηκαν. Οι άνθρωποι, που είχαν ζήσει μέχρι τότε στο παλιό χωριό, μετακινηθήκαν στο Πατητήρι. Το παλιό χωριό, έμεινε ερημωμένο για πολλά χρόνια, αλλά στη δεκαετία του 1970 τα παλιά, κατεστραμμένα σπίτια αγοράστηκαν, κυρίως από Γερμανούς, και το χωριό άρχισε σιγά-σιγά να ζωντανεύει πάλι.

Αξιοθέατα

Η πρωτεύουσα της Αλόννησου το Πατητήρι μπορεί να μην είναι πολύ γραφικό, αλλά υπάρχουν πολλά και ωραία καταστήματα και ταβέρνες εκεί που αξίζει να επισκεφθείτε. Το λαογραφικό μουσείο είναι πολύ ενδιαφέρων, με ευρήματα από όλες τις περιόδους.

Αυτό που πραγματικά πρέπει να δούμε είναι το παλιό χωριό. Μικροί δρόμοι, καταστήματα και καφενεία απολύτως γραφικά, και η θέα καταπληκτική. Από εδώ μπορείτε να δείτε πολλά από τα γειτονικά νησιά και απέραντη θέα στο Αιγαίο.

Η Αλόννησος επίσης περιβάλλεται από το μόνο εθνικό θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα, και αν είστε τυχεροί, θα δείτε δελφίνια, φώκιες, χελώνες σε μια από τις θαλάσσιες εκδρομές που οργανώνονται από τοπικά καΐκια.

Δραστηριότητες

Η Αλόννησος είναι κυρίως ένα νησί για ξεκούραση, αλλά υπάρχουν αρκετές εκδρομές γύρω από το Θαλάσσιο Πάρκο, στη Σκόπελο και Σκιάθο. Μπορείτε επίσης να πάτε σε οργανωμένες περιηγήσεις. Η διαδρομή με τα πόδια από την παλιά πόλη στο Πατητήρι είναι πολύ εντυπωσιακή, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας όταν πιάσει η ζέστη. η κατάδυση απαγορεύεται αυστηρά λόγω των πολλών αρχαίων που παραμένουν στον θαλάσσιο πυθμένα.

Παραλίες

Οι περισσότερες παραλίες της Αλοννήσου είναι με βότσαλα. Στο Λεπτό Γιαλό υπάρχουν δύο ταβέρνες και ξαπλώστρες. Στη Στενή Βάλλα υπάρχουν επίσης ορισμένα μέρη για να πάρετε κάτι για φαγητό ή ποτό και είναι η μοναδική παραλία που πηγαίνει το λεωφορείο. Σε μερικές από τις παραλίες μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο, και σε άλλες με βάρκα. Ο Άγιος Δημήτριος είναι μια όμορφη παραλία. Μπορείτε τέλος, να εξερευνήσετε το νησί μόνοι σας και να βρείτε το δικό σας μικρό παραδείσιο κόλπο.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση

Η Αλόννησος σίγουρα δεν νησί για πάρτι, αλλά τα βράδια είναι πολύ όμορφα τόσο στο Πατητήρι όσο και στο παλιό χωριό. Καλή μουσική, ένα κρύο ποτό κοντά στη θάλασσα ή στο Πατητήρι με τα αστέρια πάνω από το κεφάλι και τη θάλασσα κάτω στη Χώρα είναι εμπειρίες που ποτέ δεν θα ξεχάσετε.

Φαγητό και Εστιατόρια

Βασικά, αυτό που έχει η Αλόννησος είναι πραγματικά καλή, παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα. Δοκιμάστε και απολαύστε το ντόπιο κρασί. Η τυρόπιτα Σκοπέλου γίνεται σε ορισμένες περιοχές, και συχνά γίνεται εκείνη τη στιγμή όταν την παραγγείλετε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ αστακομανεστρα, ένα πιάτο ζυμαρικών που παρασκευάζεται με φρέσκο αστακό. Οι καρυδόπιτες, είναι επίσης πολύ καλές.

Ψώνια και αγορές

Στο Πατητήρι μπορείτε να βρείτε διάφορα αναμνηστικά, ξύλινα παιχνίδια, βιβλία και κοσμήματα. Στη Χώρα υπάρχουν αρκετά έργα τοπικών καλλιτεχνών, και μπορεί κανείς να αγοράσει πίνακες, αντίκες και κεριά μεταξύ άλλων. Επίσης, μην ξεχάσετε να πάρετε κάτι στο Θαλάσσιο Πάρκο όπου πωλούν όλων των ειδών τα πράγματα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες για να σωθούν οι φώκιες.

Συγκοινωνίες

Θα πρέπει να νοικιάσετε ένα ποδήλατο ή ένα αυτοκίνητο για γυρίσετε την Αλόννησο, δεδομένου ότι υπάρχει μόνο ένα λεωφορείο και λίγα ταξί. Μπορείτε να πάτε στις υπέροχες παραλίες Λεπτός Γιαλός ή Στενή βαλα για παράδειγμα και να γευματίσετε δίπλα στη θάλασσα σε μία από τις ταβέρνες. Το νησί είναι απότομο, ετσι τα ποδήλατα δεν συνιστούνται.

Δρομολόγια

Το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στη Σκιάθο, και από εκεί μπορείτε να πάρετε το πορθμείο (περίπου 1,5-2 ώρες, ή το ιπτάμενο δελφίνι: 1 ώρα) Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα ιπτάμενο δελφίνι ή φεριμπότ από το Βόλο και Άγιο Κωνσταντίνο.

Χαρτης Αλοννησου

Πληροφορίες για Αλοννησο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 65 τ. χιλ. Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 4.600 κωδικός: 24240
Τράπεζες ΑΤΜ: ναί Γιατρός: 23797
Ιντερνετ καφέ: οχι Λιμεναρχείο: 23770
Ψηλότερο βουνό: Αστυνομία:
Τιμές : Μεσαίες Τουριστικές Πληροφορίες:
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Τουριστική αστυνομία: