Φολέγανδρος

ΤΗΛΟΣ

Η Τήλος είναι ένα ήσυχο νησί με λίγους κατοίκους και μια γνήσια ατμόσφαιρα. Είναι ένα νησί ιδανικό για χαλάρωση και για όμορφες, ρομαντικές διακοπές χωρίς υψηλές απαιτήσεις για νυχτερινή ζωή και πολλές δραστηριότητες και μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις.
Οι κάτοικοι ζουν παραδοσιακά από την αλιεία και την γεωργία και ορισμένοι με την εκτροφή ζώων, και σε κάποιο βαθμό από τον τουρισμό. Οι κάτοικοι του νησιού είναι φιλικοί και ζεστοί και σας κάνουν να αισθάνεστε ευπρόσδεκτοι.
Το καλοκαίρι του 2008 η Τήλος έκανε πρωτοσέλιδα στον παγκόσμιο τύπο όταν έγινε ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων στο νησί. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε πολύ και είχε το θετικό αποτέλεσμα να γίνει το νησί της Τήλου ευρύτερα γνωστό. Μέχρι τώρα το νησί ήταν γνωστό για τα απολιθώματα προϊστορικών Ελεφάντων νάνων που βρέθηκαν σε μια σπηλιά του νησιού καθώς και το οικολογικό πάρκο της Τήλου που έχει προωθήσει πολύ τον οικοτουρισμό στο μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων.

Ιστορία

Ο Τήλος ήταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο ανιψιός του δασκάλου που Δία κατά την ανατροφή του στην Κρήτη. Ο Τήλος προσπάθησε απεγνωσμένα να βρει μια θεραπεία για την άρρωστη μητέρα του, ταξιδεύει πολύ και τελικά βρήκε κάποια βότανα σε αυτό το νησί που έκαναν καλά τη μητέρα του. Στη συνέχεια επέστρεψε στο νησί και έκτισε ναούς στον Απόλλωνα και τον Ποσειδώνα και έγινε ιερέας τους.
Υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία που βρέθηκαν στην σπηλιά του Χαρκαδιού που αποδεικνύουν ότι το νησί είχε κατοικηθεί από την μεσολιθική εποχή. Οι Μινωίτες, Κρητικοί, είχαν κατοικήσει στο νησί γύρω στο 1500 π.Χ. και ακολούθησαν οι Μυκηναίοι και αργότερα οι Δωριείς, όπως και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Τον 7ο αιώνα π.χ. η Τήλος και η Λίνδος δημιούργησαν αποικία στη Σικελία την Γέλα. Ή Τήλος έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας τον 5ο αιώνα π.χ. και είχε οικονομική ευημερία και δικό της νόμισμα. το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα π.χ.. και κατά την Βυζαντινή εποχή ανήκε στο θέμα της Σάμου μαζί με τη Νίσυρο.
Οι Ιππότες της Ρόδου κατέλαβαν το νησί το 1306 και στην συνέχεια η Τήλος καταλήφθηκε από τους Τούρκους τον 16ο αιώνα. Οι ντόπιοι ζούσαν στα βουνά για να προστατευτούν από τους πειρατές και τους Τούρκους, και δεν προχώρησαν πιο κάτω, μέχρι τον 19ο αιώνα.
Το 1912 το νησί ανήκε στην Ιταλία, και υπήρχαν και Γερμανοί στρατιώτες εδώ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Έγινε μέρος της Ελλάδας το 1948 όταν ενσωματωθήκαν τα Δωδεκάνησα με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αξιοθέατα

Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα απο το 15ο αιώνα έχει εγκαταλειφθεί, όμως αξίζει να το επισκεφθείτε γιατί είναι πολύ όμορφο και έχει μερικές ενδιαφέρουσες εικόνες.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Κάστρο των Ιπποτών, όπου οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη είχαν βάση τον 15ο αιώνα.
Υπάρχουν πολλές μικρές εκκλησίες του νησιού, και η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ είναι ίσως η πιο γνωστή και βρίσκεται στο Μεγάλο Χωριό. Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι το Πάρκο της Τήλου με καταπληκτική χλωρίδα και πανίδα του νησιού. Ένα άλλο ενδιαφέρον μέρος είναι το σπήλαιο του Χαρκαδιού όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει απομεινάρια από τους νάνους Ελέφαντες που ζούσαν στο νησί πριν από 45.000 χρόνια. Τα απολιθωμένα οστά που ανακαλύφθηκαν το 1970.
Στο Μεγάλο Χωριό σώζονται τμήματα από αρχαίο τείχος. Στη θέση Κενά, κοντά στο Μεγάλο Χωριό, βρέθηκε λαξευτός τάφος με χρυσά αντικείμενα, τα οποία εκθέτονται στο μουσείο της Ρόδου.
Μέσα στο Κάστρο βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης, είχε ιερό αφιερωμένο στον Πύθιο Απόλλωνα και την Αθηνά. Στα ερείπια του αρχαίου ναού είναι κτισμένη η μισοερειπωμένη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα που όμως είναι κατεστραμμένες . Η θέα από εδω είναι εκπληκτική και η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείτε το κάστρο είναι το απόγευμα, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα προς τη μεριά του κόλπου του Αγίου Αντωνίου. Έξω από το κάστρο βρίσκονται δεξαμενές νερού και ερείπια του παλιού χωριού, με αγιογραφίες στα μισογκρεμισμένα εκκλησάκια. Το κάστρο αυτό αναστηλώθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες της ρόδου.
Το Κάστρο της Μισαριάς είναι μεσαιωνικό κτίσμα των Ιπποτών της Ρόδου από το 1366, και βρίσκεται πάνω από το Χαρκαδιό. Σώζονται ακόμα ερείπια σπιτιών και ενός μικρού ναού. Στις παρυφές του σώζονται επίσης ερείπια ενός βυζαντινού οικισμού και μικρά εκκλησάκια του 13 και 15ου αιώνα με αξιόλογες αγιογραφίες.
Στα Λιβάδια στο βραχώδες ύψωμα Κάστελλο, βρέθηκαν αντικείμενα από την μυκηναϊκή εποχή και σώζονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου. Ένα άλλο σημείο που μπορείτε να απολαύστε την καταπληκτική θέα είναι το Κάστρο της Αγριοσυκιάς από τον 15ο αιώνα με ερείπια μεσαιωνικής εκκλησίας .

Στην εκκλησία του Ταξιάρχη (Αρχαγγέλου Μιχαήλ), στο Μεγάλο χωριό, έχουν μεταφερθεί οι μεγάλες ασημένιες εικόνες από τον ομώνυμο ναό του κάστρου. Το τέμπλο που είναι ξυλόγλυπτο , ο άμβωνας και ο θρόνος, είναι έργα του 19ου αιώνα. Το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, που είναι και πολιούχος του νησιού, βρίσκεται στην πλαγιά ενός απόκρημνου βουνού, έχει ένα καταπράσινο κήπο που το περιβάλλει και είναι σαν όαση. Από το 1800 στέκει ένα θεόρατο κυπαρίσσι σαν φύλακας φρουρός του μοναστηριού . Στο μοναστήρι υπάρχει επίσης μια αγιογραφία, που αποκαλύφθηκε το 1986, και παριστάνει τον ιδρυτή του μοναστηριού Ιωνά να κρατά το μοναστήρι στο χέρι του. Η μονή αυτή χτίστηκε το 1470 περίπου και αποτελείται από ένα πύργο, κελιά, αποθήκες και άλλους χώρους γύρω από τον κεντρικό ναό. Η μονή ανακαινίστηκε το 1703 και ξανά το 1824. Το τέμπλο του είναι από τον 18ο αιώνα. Η αυλή φτιαγμένη από βότσαλο έγινε το 1843 και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η μονή να έχει ιδρυθεί στη θέση ενός αρχαίου ναού, ίσως του Ποσειδώνα, γιατί γίνεται αναφορά για αυτό από τον Στράβωνα.

Στο Μεγάλο Χωριό στην κορυφή του οικισμού υπάρχει επίσης η εκκλησία της Παναγιάς Θεοτόκισσας, το μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με αξιόλογες τοιχογραφίες και η εκκλησία της Παναγιάς Καμαριανής, στην περιοχή Πλάκα καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου.
Στο Μισοσκάλι κοντά στα Λιβάδια βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Πολίτισσας. Το όνομα της εκκλησιάς προέρχεται από την ιδιοκτήτρια του χωραφιού, που είχε ζήσει στην Πόλη. Κοντά στην εκκλησία αυτή βρίσκονται οι εκκλησίες της Αγίας Άννας και του Αγίου Νικολάου με αγιογραφίες από τον 13ο αιώνα. Στην παραλία των Λιβαδιών βρίσκονται τα εκκλησάκια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Γεωργίου . Σε ολόκληρη την Τήλο σώζονται σήμερα 20 εκκλησάκια τοιχογραφημένα που αγιογραφήθηκαν κατά το διάστημα του 13ου - 16ου αιώνα

Δραστηριότητες

Το νησί είναι πολύ ήσυχο, αλλά πολλοί επισκέπτες κάνουν ιστιοσανίδα, το νησί είναι ιδανικό επίσης για ψάρεμα και καταδύσεις. Ο Περίπατος και οι βόλτες στη δραματικό και υπέροχη φύση του νησιού είναι επίσης αρκετά δημοφιλής, αλλά μην ξεχάσετε να πάρετε νερό μαζί σας. Επισκεφθείτε τα μουσεία με τα προϊστορικά ευρήματα δίπλα από το σπήλαιο Χαρκαδιό όπου υπάρχουν απολιθωμένα οστά από τους νάνους ελέφαντες, από ελάφια και χελώνες.

Παραλίες

Υπάρχουν αρκετές παραλίες στην Τήλο άλλες με άμμο και άλλες με βότσαλα. Μπορείτε να βρείτε τον δικό σας μικρό κόλπο, αν σας αρέσει το περπάτημα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να πηγαίνουν σε εκείνες τις παραλίες που είναι πιο προσιτές. Η παραλία της Έριστου είναι μεγάλη και αμμώδης παραλία με μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο με υπέροχη γύρω περιοχή. Οι γυμνιστές πηγαίνουν στην παραλία Λεθρά, αλλά δεν είναι αποκλειστικά μόνο για αυτούς. άλλες όμορφες παραλίες είναι αυτές του Άγιου Σέργιου, της Σκάφης και ο Θεολόγος.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση

Θα βρείτε μερικά μπαρ στα Λιβαδειά, και υπάρχει ακόμη και μια ντίσκο που ανοίγει την υψηλή περίοδο. Διαφορετικά, είναι ένα πολύ ήσυχο νησί. Υπάρχουν επίσης αρκετά ταβερνάκια και ψαροταβέρνες.

Φαγητό και Εστιατόρια

Το φαγητό που σερβίρεται στην Τήλο είναι παραδοσιακό, καλό ελληνικό φαγητό. Ρωτήστε για μεζεδάκια και να δοκιμάσετε μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Στις ψαροταβέρνες θα βρείτε φρέσκο ψάρι, καλαμαράκια, χταπόδι και άλλους θαλασσινούς μεζέδες.

Ψώνια και αγορές

Στην Τήλο θα βρείτε καταστήματα πώλησης τοπικών παραδοσιακών αναμνηστικών, καθώς και χειροποίητα κεραμικά και κλωστοϋφαντουργικά. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τοπικά γλυκά σας που μπορείτε να αγοράσετε για το σπίτι, καθώς και κρασί και τοπικό μέλι.

Συγκοινωνίες

  Εάν δεν θέλετε να νοικιάσετε μοτοποδήλατο ή να πάτε με τα πόδια, υπάρχουν κάποια ταξί στην Τήλο και υπάρχουν βάρκες που μπορεί να σας πάνε σε κάποια από τις παραλίες

Πως θα πατε στην Τηλο δρομολόγια

  Οι περισσότεροι που ταξιδεύουν στην Τήλο προτιμούν να πετάξουν στη Ρόδο και να πάρουν το πλοίο από εκεί. Δεν υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια
οχηματαγωγών για την Τήλο.

 

Πληροφορίες για την Τηλο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 63 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 350 τοπικός κωδικός: 22410
Τράπεζες Ταμειακές μηχανές, ναι Γιατρός: 44210
ΙΑεροδρόμιο οχι Λιμεναρχείο: 44350
Ψηλότερο βουνό: Αστυνομία: 44222
Τιμές : φτηνές Δημος:44212
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Τουριστική αστυνομία: