Φολέγανδρος

ΝΙΣΥΡΟΣ

Πολλοί έχουν βρει τον παράδεισο σε αυτό το μικρό νησί της Νισύρου, δεδομένου ότι είναι πολύ όμορφο, έχει ήρεμη ατμόσφαιρα και δεν είναι εμπορικό νησί, δεδομένου ότι έχει λίγους επισκέπτες και οι άνθρωποι δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό. Τα εκδρομικά πλοία από την Κω μένουν για δυο ώρες περίπου, και μετά υπάρχει η ήσυχη ατμόσφαιρα ξανά.

Οι άνθρωποι εδώ ζουν από την αλιεία και τη γεωργία, δεδομένου ότι το έδαφος είναι εύφορο και ηφαιστειακό. Στη Νίσυρο καλλιεργούνται ελιές και φρούτα , και υπάρχει μια ειδική χλωρίδα και πανίδα στο νησί. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να δείτε στη Νίσυρο και πολλές όμορφες παραλίες..

Ιστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νίσυρος ήταν αρχικά ένα με την Κω. Όταν έγινε η μάχη μεταξύ των θεών και των Τιτάνων ο Ποσειδώνας κυνήγησε το γίγαντα Πολυβώτη και τελικά το έπιασε στην Κω, όπου και τραυμάτισε με την τρίαινα. Η μονομαχία ήταν τόσο ισχυρή, ώστε μέρος της Κω χωρίστηκε στα δύο, δημιουργώντας το νησί της Νισύρου. Ο λαβωμένος γίγαντας μπορεί ακόμα να ακουστεί αναστενάζοντας μέσα από το ηφαίστειο της Νισύρου. Ένας άλλος μύθος είναι ότι ο πρώτος βασιλιάς του νησιού ήταν ο Θεσσαλός, γιος του Ηρακλή.

Το νησί αρχικά λεγόταν Πορφυρής από το κόκκινο χρώμα που έφτιαχναν εδώ με το βρασμό του όστρακου της πορφύρας.

Λαοί της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στη Νίσυρο τη 2η χιλιετία π.χ., και από τα αρχικά στάδια είχαν εμπορικές συναλλαγές με τα γύρω νησιά και την Κρήτη. Σύμφωνα με τον Όμηρο, άνδρες του νησιού πολέμησαν στον Τρωικό πόλεμο.

Το 1312 οι Ιππότες της Ρόδου (οι Ιωαννίτες) κατέλαβαν το νησί, και δύο χρόνια αργότερα, οι Ενετοί εγκαταστάθηκαν εδώ. Οι πειρατές έκαναν πολλές επιδρομές στο νησί και πολλά κάστρα χτίστηκαν για προστασία.

Η Νίσυρος υποδουλώθηκε από τους Τούρκους στις αρχές του 16ου αιώνα, και κατόπιν την κατέλαβαν οι Ιταλοί το 1912. το νησί τελικά απελευθερώθηκε το 1948, μετά την κατάληψη του νησιού διαδοχικά από Γερμανούς και Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξιοθέατα

Η πρωτεύουσα, το Μανδράκι, είναι ένα πολύ όμορφο χωριό δίπλα στη θάλασσα με τυπικό ελληνικό στυλ. Εδώ υπάρχει ένα λαογραφικό μουσείο με διάφορα αντικείμενα από την ιστορία του το νησιού. Πάνω από την πρωτεύουσα είναι το μοναστήρι του 15ου αιώνα αφιερωμένο στην Παναγία Σπηλιανή, η οποία είναι επίσης πολιούχος της Νισύρου και είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες. Στις 14 και 15 του Αυγούστου η Παναγία εορτάζεται εδώ με μεγάλο πανηγύρι.

Υπάρχει επίσης ένα αρχαίο οχυρό, το Παλιόκαστρο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.χ. που πιθανώς θα ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Νισύρου. Ένα άλλο κάστρο είναι το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

Το ηφαίστειο Πολυβώτης βρίσκεται στο οροπέδιο Λάκα, και έχει διάμετρο 260m και βάθος 30μ. Στα Λουτρά υπάρχουν ζεστά και ιαματικά νερά.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα υπέροχα χωριά εδώ: τα Νικιά και ο Εμποριός που σίγουρα πρέπει να δείτε.

Δραστηριότητες

  Η ζωή εδώ είναι πολύ ήρεμη, αλλά μπορείτε πάντα να περπατήσετε και να ανακαλύψετε το νησί. το νησί είναι ιδανικό για ιστιοπλοΐα, κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις.

Παραλίες

Υπάρχουν αρκετές παραλίες και ορμίσκοι στη Νίσυρο. Οι παραλίες Λευκή Παραλία και Παχιά Άμμος είναι αμμώδεις , ενώ η παραλία Χοχλάκοι έχει βότσαλο και είναι το καλύτερο μέρος για ιστιοσανίδα και κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση

Η Νίσυρος δεν έχει την τυπική νυχτερινή ζωή των τουριστικών νησιών, αλλά υπάρχουν λίγες ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τις καλοκαιρινές βραδιές.

Φαγητό και Εστιατόρια

Μία από τις τοπικές σπεσιαλιτέ είναι μια πίτα από ρεβίθια που ονομάζεται Πυθια. Έπειτα, υπάρχουν και τα τοπικά τυριά κοπανιστή και σακουλιαστή που αξίζει να δοκιμάσετε με παξιμάδι, καθώς και το αναψυκτικό σουμάδα με βάση τα αμυγδαλα. Υπάρχουν ταβέρνες στο Μανδράκι, επίσης θα βρείτε και ψαροταβέρνες και στα χωριά. .

Ψώνια και αγορές

Μπορείτε να αγοράσετε εικόνες και κεραμικά, καθώς και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ντόπιο κρασί και γλυκά από μαγαζάκια στο Μανδράκι.

Συγκοινωνίες

Υπάρχουν λίγα λεωφορεία που μπορούν να σας πάνε στο ηφαίστειο καθώς και σε κάποιες από τις παραλίες. Υπάρχουν επίσης πλοία για τα μικρά νησιά Γυαλί και Άγιο Αντώνιο. Στο Μανδράκι, μπορείτε να νοικιάσετε μοτοποδήλατα.

Δρομολόγια

Ο πιο σύντομος τρόπος είναι με πτήση για την Κω και απο εκεί να πάρετε το πλοίο. Το νησί συνδέεται επίσης με άλλα νησιά των Δωδεκανήσων όπως τη Ρόδο, την Κάλυμνο, Λέρο και την Πάτμο, καθώς και με το λιμάνι του Πειραιά.

Διαμονη και Ξενοδοχεια στη Νύσιρο


Ξενοδοχειο Χαριτος,¨Μαντράκι Νύσιρος
τηλ 2242031322

Ξενοδοχειο Πολυβώτης, Μαντράκι Νύσιρος
Τηλ:2242031011

Ξενοδοχειο Πορφυρης, Μαντράκι Νύσιρος
Τηλ:2242031376

Ξενοδοχειο Ασπρη Παραλία, Μαντράκι
Τηλ:2242031497

Ενοικιαζομενα δωμάτια
Τα Λιοτρίδια, Μαντράκι
Τηλ:2242031580

Μάμμης, Πάλλοι Νύσιρος
Τηλ:2242031453

Πληροφορίες για Νισυρο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 1000 κωδικός:  22420
Τράπεζες Ταμειακές μηχανές: Γιατρός: 31249, 31217
Ιντερνετ καφέ: ναι Λιμεναρχείο:  31222
Ψηλότερο βουνό:Προφήτης Ηλίας, 698 Αστυνομία 31201
Τιμές : φτηνές Τουριστικές Πληροφορίες:31204
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Τουριστική αστυνομία: