Φολέγανδρος

ΣΠΕΤΣΕΣ

Οι Σπέτσες είναι ένα πολύ όμορφο νησί, όπου θα έχετε την επιλογή να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας και να επισκεφτείτε μερικά όμορφα αξιοθέατα και παραλίες. Οι Σπέτσες ειναι αρκετά μικρό νησί και μπορείτε να το γυρίσετε με ποδήλατο σε 4-5 ώρες και υπάρχουν πολύ λίγα αυτοκίνητα λόγο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πολη πράγμα που σας εξασφαλίζει την απόλυτη ηρεμία και κάνει το νησί έναν παράδεισο για να αποδράσετε απο τα πολύβουα αστικά κέντρα

Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλικό, αν και το νησί έχει πολλούς ξένους και Έλληνες παραθεριστές για πολλά χρόνια τώρα. Πολλοί Αθηναίοι έχουν επίσης εξοχικά σπίτια στις Σπέτσες γιατί το νησί είναι πολύ κοντά στην πρωτεύουσα.

Ιστορία

Οι Σπέτσες είχε ήδη κατοικηθεί κατά την 3η χιλιετία π.χ., και αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ένα σημαντικό παρελθόν του νησιού. Λόγω των πολλών πεύκων, λεγόταν Πυτιούσα στην αρχαία Ελλάδα, και οι νησιώτες είχαν ειδίκευση στην κατασκευή και επισκευή πλοίων, λόγο του ότι οι Σπέτσες ήταν βασικό ναυπηγείο για τα αρχαία πλοία που έρχονταν εδώ για επισκευές και νέο υλικό.

Οι Μακεδόνες κατέλαβαν το νησί όπως και σχεδόν όλη την Ελλάδα τον 4ο αιώνα π.χ., και μετά από αυτούς ακολούθησαν οι ρωμαίοι και κατόπιν η βυζαντινοί. Στις αρχές του 13ου αιώνα μΧ., οι Ενετοί κατέλαβαν το Αιγαίο, και ακολουθησε η τουρκική εισβολή το 1490. Ήταν κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας το νησί πήρε το σημερινό όνομα, αφού οι Βενετοί την ονόμασαν Ιζολα ντι Σπέτζια που σημαίνει "Νησί των Αρωμάτων" λόγω των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν εδώ.

Η πιο σημαντική στιγμή για τις Σπέτσες ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας κατά των Τούρκων, που άρχισε το 1821. Η ηρωίδα της Επανάστασης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ζούσε εδώ και με τις οργανωτικές της δεξιότητες, το πολεμικό πλοίο "Αγαμέμνονα" και την οικονομική υποστήριξη, το νησί ήταν σε θέση να κρατήσει πίσω τους Τούρκους τόσο εδώ όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Η γιορτή Άρματα στις Σπέτσες γίνεται για τον εορτασμό της ναυμαχίας έξω από το λιμάνι, όπου οι Τούρκοι ηττήθηκαν στις 8 Σεπτέμβρη 1822. Η παράδοση θεωρεί ότι η ελληνική σημαία υψώθηκε εδώ για πρώτη φορά

Αξιοθέατα

Η πρωτεύουσα των Σπετσών είναι πολύ όμορφη, και έχει πολλά παλιά κτίρια και αρχοντικά όπου η ισχυρή παράδοση γίνεται αισθητή. Το σπίτι της Μπουμπουλίνας είναι ένα ιδιωτικό μουσείο σήμερα το οποίο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη των Σπετσών, και είναι ανοικτό για τους επισκέπτες. Ο Άγιος της μονής είναι και ο προστάτης των ναυτικών, και ήταν εδώ το μέρος όπου οι ηγέτες των Σπετσών πήραν τον όρκο της ελευθερίας, όταν ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας ήταν έτοιμος να ξεσπάσει το 1821.

Δραστηριότητες

Υπάρχουν θαλάσσια σπορ σε ορισμένες από τις πιο οργανωμένες παραλίες, και το νησί διαθέτει επίσης ορισμένα καλά σημεία για Κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Επειδή είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα και στον Αργολικό κόλπο, υπάρχει η δυνατότητα για ημερήσιες εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου, καθώς και στα γειτονικά νησιά και την παραλία της Κοστας στην Πελοπόννησο.

Παραλίες

Οι παραλίες στις Σπέτσες ειναι και με βότσαλο και με άμμο. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι της Αγίας Παρασκευής και η παραλία των Αγίων Αναργύρων, αλλά υπάρχουν πολλές περισσότερες για να απολαύσετε.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση

  Για ένα τόσο μικρό νησί δεν είναι και άσχημη η ποικιλία νυχτερινής διασκέδασης. Η πόλη των Σπετσών έχει πολλά μπαρ και κέντρα διασκέδασης, και υπάρχουν πολλές όμορφες καφετέριες γύρω από το λιμάνι της.

Φαγητό και Εστιατόρια

Τα εστιατόρια προσφέρουν κυρίως ελληνικά φαγητά, αλλά υπάρχουν και μερικές διεθνείς εναλλακτικές λύσεις. Εξερευνήστε την πόλη και βρείτε τον δικό σας τόπο, και να θυμάστε ότι τα καλύτερα σημεία είναι εκείνα που είναι γεμάτα με Έλληνες.

Ψώνια και αγορές

Μπορείτε να βρείτε κοσμήματα, είδη τέχνης, εικόνες, χαλιά, υφάσματα, ρούχα και δερμάτινα στα πολλά καταστήματα της πόλης.

Συγκοινωνίες

Η πιο δημοφιλής τρόπος για μετακίνηση ειναι με μικρά πλοία που αναχωρούν από το λιμάνι αρκετές φορές την ημέρα, αλλά υπάρχουν και οδικές συνδέσεις. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και μοτοποδήλατα, αλλά τα αυτοκίνητα απαγορεύονται. Υπάρχουν επίσης άμαξες με άλογα και λίγα ταξί.

Πώς θα πάτε στις Σπετσες : Απο τον Πειραιά υπάρχουν πλοία και ιπτάμενα δελφίνια για Σπέτσες αρκετές φορές κάθε μέρα. Οι Σπέτσες συνδέονται επίσης με τα άλλα νησιά του Σαρωνικού.

ξενοδοχεια στις Σπέτσες

Πληροφορίες για Σπετσες

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 23 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
  κωδικός:22980
Πληθυσμός: περίπου 4,000 Κέντρο Υγείας:72245
ΙΤαμειακές μηχανές: Ναι Ιπτάμενα Δελφίνια: 73141-
Ψηλότερο βουνό: Εθνική Τράπεζα
Τιμές : φτηνές Ταξί
Τουριστικές Πληροφορίες: Τουριστική Αστυνομία: 73100