Φολέγανδρος

  • Χαλκιδικη Ξενοδοχεια
  • ΑΜΟΡΓΟΣ

    Η Αμοργός είναι ένα όμορφο νησί με άσπρα σπίτια, κρυστάλλινα νερά και μια ειρηνική ατμόσφαιρα, δεν είναι σύμπτωση ότι σκηνοθέτης Luc Besson επέλεξε να γυρίσει το πρώτο μέρος του Μεγάλου Γαλάζιου εδώ στην Αγία Άννα και στην Καλοταρίτισσα . Παλιά γνωστό μόνο για τους περιστασιακούς μπακπάκερς (νεαρούς τουρίστες με σακίδια), η Αμοργός σήμερα αποτελεί ένα "τρέντι" νησί, από τον καιρό που η κυκλοφόρησε η ταινία "Le Grand Bleu", και δεν μας εκπλήσσει το ότι θα βρείτε περισσότερους γάλλους παραθεριστές άδω από συνήθως.

    Η Αμοργός σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπορευματοποιημένο νησί, και είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό μέρος για χαλάρωση. Σκληρό τοπίο και όμορφο ορεινό περιβάλλον σε ένα καθαρό και εντυπωσιακό τρόπο, ενώ στα πεδινά υπάρχουν εκατοντάδες λουλούδια και δέντρα.

    Ακόμη κι αν είναι ένα πολύ μικρό νησί, υπάρχουν αρκετά πράγματα να δείτε. Οι ντόπιοι είναι πολύ φιλικοί και εργάζονται σκληρά για να κάνουν το νησί όλο και πιο όμορφο στην αρχή κάθε σεζόν.

    Ιστορία

    Πριν πάρει το σημερινό της όνομα, η Αμοργός ονομαζόταν Μινώα, το οποίο δείχνει ότι ο Μινωικός, Κρητικός, πολιτισμός είχε μια θέση εδώ. Υπήρχαν πιθανότατα άνθρωποι εδώ ακόμα και πριν από τότε, από αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στο νησί μέχρι και την 4η χιλιετία π.Χ..
    Κατά τη διάρκεια της Κλασικής Εποχής, το νησί είχε εμπορικές συναλλαγές με πολλά άλλα νησιά και πόλεις κράτη στην ηπειρωτική χώρα, και τα λινά της Αμοργού, ήταν η υπερηφάνεια του νησιού.

    Το 1207 το Δουκάτο του Αιγαίου υπό την Ενετική εξουσία του Μάρκου Σανούδου περιλαμβάνει και την Αμοργό, οι Ενετοί έμειναν στο νησί μέχρι την τουρκική εισβολή του 15 ου αιώνα. Κατά την περίοδο αυτή, πολλοί άνθρωποι δεν ζούσαν πια στο νησί, γιατί εκτός από την τουρκική υποδούλωση αναγκάστηκαν να υποστούν και συνεχείς πειρατικές επιδρομές.

    Η Αμοργός ήταν ένα από τα πρώτα νησιά που απελευθερώθηκαν μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας το 1821.

    Μία από τις χειρότερες περιόδους για την Αμοργό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το νησί ήταν τελείως απομονωμένο και πολλοί ντόπιοι πείνασαν μέχρι θανάτου. Μόλις πρόσφατα, με την αύξηση του τουρισμού στο νησί, η Αμοργός έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και ορισμένοι από τους νησιώτες έχουν μετακινηθεί πάλι πίσω από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας.

    Αξιοθέατα

    στην Αμοργό νοικιάστε αυτοκίνητο ή ποδήλατο και την επίσκευθειτε τα μικρά χωριά. Η πρωτεύουσα, η Χώρα, είναι ένα πολύ ήσυχο χωριό με περίπου 500 κατοίκους. Βρίσκεται ψηλά στα βουνά, και ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Θα πρέπει να παρκάρετε έξω από τη Χώρα. Ακόμη κι αν είναι τόσο μικρή, η χώρα της Αμοργού έχει αρκετές μικρές ταβέρνες και καφενεία. Η Χώρα είναι πράγματι ένας χώρο όπου ο χρόνος έχει σταματήσει, και χάρη στις τοπικές πολεοδομικές διατάξεις, η αρχιτεκτονική διατηρείται στο παραδοσιακό στυλ. Υπάρχει μια εκκλησία πάνω σε ένα βράχο, και οι ντόπιοι είναι επίσης περήφανοι για το ότι έχουν την μικρότερη εκκλησία στην Ελλάδα - με χώρο μόνο για τρεις! Υπάρχει επίσης ένα μουσείο καθώς και ένα βενετσιάνικο κτίριο από τον 13ο αιώνα.

    Τα Κατάπολα είναι ένα χωριό δίπλα στη θάλασσα με λίγες υπέροχες ψαροταβέρνες κατά μήκος του λιμανιού. Θα δείτε ψάρια που προσπαθούσαν να φθάσουν λίγο ψωμί στα κρυστάλλινα νερά και υπάρχει μια μικρή παραλία εδώ. Από εδώ μπορείτε να φτάσετε στο μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε στο 9ο αιώνα όταν ένα πλοίο είχε βυθιστεί λίγο έξω από την Αμοργό και που μετέφερε μια εικόνα της Παναγίας.
    Με λίγη τύχη οι μοναχοί θα σας προσφέρει κάποιο τοπικό λικέρ. Για να φτάσει κανείς στη Χοζοβιώτισσα χρειάζεται να ανεβείτε πολλά σκαλοπάτια.

    Η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, Μινώα, βρίσκεται σε ένα υψηλό βράχο, πάνω από τα Κατάπολα. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερείπια από την κλασική και τη Ρωμαϊκή εποχή.

    Η Αιγιάλη είναι ένα πολύ όμορφο χωριό χτισμένο σε μια λεπτή λωρίδα ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα. Υπάρχουν μερικά καταστήματα, καφενεία και ταβέρνες εδώ που αξίζει να επισκεφθείτε.

    Το χωριό Ποταμός είναι χτισμένο πάνω ακριβώς από την Αιγιάλη, και τα δύο πολύ όμορφα χωριά μοιάζουν σαν ένα. Στον Ποταμός μπορείτε να περπατήσετε στους μικρούς δαιδαλώδης δρόμους που χτίστηκαν έτσι για να μπερδεύουν τους πειρατές.

    Δραστηριότητες

    Το ψαροντούφεκο στην Αμοργό είναι μεγάλη απόλαυση, ειδικά στη Μουρου, αλλά και στην Αγία Άννα. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε μεγάλες βόλτες μέσα στη σκληρή αλλά εντυπωσιακή φύση. Το ψάρεμα είναι κάτι που μπορείτε να ασχοληθείτε, και προσφέρονται διάφορες διαδρομές με γαϊδουράκια.

    Παραλίες

    Η Αμοργός δεν έχει μεγάλη παραλίες, ωστόσο πολλοί τουρίστες προτιμούν να πάνε με μία βάρκα στο μικρό νησί Νικουριά. Αν θέλετε να μείνετε στην Αμοργό, υπάρχει μια πολύ ωραία παραλία στην Αιγιάλη, η οποία γεμίζει από λουόμενους. Μπορείτε επίσης να οδηγήσετε γύρω από το νησί και να βρείτε απομονωμένες βραχώδεις ακτές, όπου τα νερά είναι εξαιρετικά για Κολύμβηση και καταδύσεις.

    Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση

    Αν σας ενδιαφέρει το κλάμπινγκ και τα πάρτι η Αμοργός σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για να πάτε. Ωστόσο, υπάρχουν μπαρ και ντισκοτέκ, όπως και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Στη Χώρα, στα Κατάπολα, Ξυλοκερατίδι και Αιγιάλη υπάρχουν ωραία μέρη για να περάσετε τα βράδια σας το ζεστό καλοκαίρι, με ποτό και κοκτέιλ. Ακόμη και αν έχετε ήδη δει το απέραντο γαλάζιο, κάτι που δεν πρέπει να χάσετε, μπορείτε να το δείτε εδώ, στα Κατάπολα υπάρχει μια μπάρα που δείχνει τη ταινία κάθε βράδυ.

    Φαγητό και Εστιατόρια

    Τα περισσότερα φαγάδικα στην Αμοργό είναι παραδοσιακές ψαροταβέρνες, αλλά υπάρχουν και μερικά πιο τρέντι εστιατόρια. Αν δεν θέλετε ελληνικά φαγητά, μπορείτε να βρείτε πίτσες και ζυμαρικά σε πολλά μέρη.

    Ψώνια και αγορές

    Στην Χώρα θα βρείτε καταστήματα με σουβενίρ και τα τυπικά καταστήματα ελληνικής τέχνης με διάφορα χειροποίητα κεραμικά, κοσμήματα και μαρμάρινα ειδώλια. Υπάρχουν επίσης καταστήματα στα άλλα χωριά , αλλά δεν διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία.

    Συγκοινωνίες

    Υπάρχει τοπικό λεωφορείο που συνδέει την πρωτεύουσα, τη Χώρα, με την Αγία Άννα, Αιγιάλη και τα Κατάπολα. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο η μηχανάκι κάτι το οποίο συνιστάται ιδιαιτέρως, δεδομένου ότι σε πολλούς από τους όρμους της Αμοργού είναι λίγο δύσκολο να πάτε με άλλο τρόπο.

    Δρομολόγια

    Τα πλησιέστερα αεροδρόμια είναι στη Μύκονο, Νάξο και Σαντορίνη, και από εκεί μπορείτε να πάρετε πλοίο για την Αμοργό. Το νησί συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά και έχει δρομολόγια οχηματαγωγών με την Πάτμο, Λέρο Κρήτη, Νάξο, Σύρο, Πάρος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα και την Αστυπάλαια. Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου υπάρχει και μια σύνδεση με τη Μύκονο, καθώς και με ιπτάμενα δελφίνια.

    Αμοργος ξενοδοχεια

    χαρτης Αμοργου

    Πληροφορίες για Αμοργό

    Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
    Μέγεθος: 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
    Πληθυσμός: περίπου 2000 κωδικός: 22850
    Τράπεζες Ταμειακές μηχανές,  ναι Κέντρο Υγείας: 71207
    Ιντερνετ καφέ: οχι Ακτοφυλακή: 71259
    Ψηλότερο βουνό: Κρίκελας Αστυνομία: 71210
    Τιμές : Μεσαίες Τουριστικές Πληροφορίες:
    Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Τουριστική αστυνομία: